Celní správa: Ústečtí celníci vyinkasovali loni téměř 24 miliardy korun

02.02.2021 10:54

Částkou 24 miliard korun, vybranou na clu, daních a dalších poplatcích, přispěli ústečtí celníci do státního rozpočtu.

Celní správa: Ústečtí celníci vyinkasovali loni téměř 24 miliardy korun
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

Největší podíl na této částce měla spotřební daň z minerálních olejů, a to téměř 22,4 miliardy korun. Bezmála 210 milionů korun celníci vyinkasovali na dani z vína, 42 milionů činil příjem na dani z lihu a lihovin. Téměř 10,4 milionu utržili celníci na dani z piva a další bezmála 3,3 milionu korun na spotřební dani ze zajištěných nelegálních tabákových výrobků. I když v uplynulém roce bylo ekonomické prostředí negativně ovlivněno pandemií koronaviru, zaznamenali ústečtí správci ve srovnání s rokem 2019 nárůst ve výběru spotřebních daní zejména u vína (o 47 mil. Kč) a lihovin (o 5,5 mil. Kč).

Dalších 295,5 milionu korun vybrali celníci na clu ze zboží, dovezeného ze zemí mimo EU. Významný byl i výběr takzvané energetické či ekologické daně, tedy daně ze zemního plynu, pevných paliv a elektřiny, který činil téměř 222 milionů korun.

V rámci takzvané dělené správy, kdy pracovníci celního úřadu vybírají poplatky a vymáhají pokuty, které lidem a obchodním společnostem ukládají jiné státní organizace či instituce, bylo odvedeno do státní kasy dalších 414 milionů korun. Nejvyšší podíl na této částce, a to 139 milionů korun, připadl poplatkům dle zákona o ochraně ovzduší. Následovaly platby za dočasné či trvalé odnětí zemědělské půdy (95 mil. Kč), poplatky za odběr podzemních vod (72 mil. Kč) či pokuty, uložené v příkazním řízení (38 mil. Kč).

Celní správa ČR vybrala v roce 2020 do státního rozpočtu 165,4 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…