Celní úřad pro Pardubický kraj: Ve výběru cla, daní a poplatků pardubičtí celníci překonali sami sebe

05.02.2022 9:45 | Tisková zpráva

I v roce 2021 byli pardubičtí celníci ve výběru cel a daní velmi úspěšní. Podařilo se jim výrazně překročit pomyslnou příčku 7 miliard korun.

Celní úřad pro Pardubický kraj: Ve výběru cla, daní a poplatků pardubičtí celníci překonali sami sebe
Foto: CS ČR
Popisek: Celní správa ČR, logo

 V celkovém součtu vybrali na cle, daních a poplatcích 7,760 miliard korun, a přispěli tak do státního rozpočtu částkou 7,460 miliard korun. Téměř 300 milionů vybraných na cle bylo odvedeno do rozpočtu Evropské unie. 

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí

Pardubičtí celníci inkasovali na cle, daních a poplatcích v souhrnu o miliardu korun více než v roce předcházejícím. Nejvyšší podíl ve výběru daní spadá pod spotřební daně, kde celková částka inkasa přesahovala 7,220 miliard korun. Daň z minerálních olejů představovala nejvyšší podíl inkasa ve výši 7,130 miliard korun.  Z produkce „národního nápoje“ piva byla inkasována spotřební daň ve výši 34 miliónu a z lihu pak spotřební daň v celkové výši 27 milionů. Spotřební daň ze zemního plynu a z elektřiny vybraná pardubickými celníky činila přes 20 milionů. Zbylé 2 miliony byly získány z vybraných výrobků podléhajících spotřební dani z vína, tabákových výrobků  a pevných paliv. 

Z třetizemního zboží, tedy zboží dovezeného mimo území Evropské unie, vybrali pardubičtí celníci za rok 2021 částku 397 milionů korun na cle a více než 2 miliony na dani z přidané hodnoty. Suma v celkovém přepočtu činila o více než 104 milionů více než v předchozím roce.

Od roku 2006 přispívá do státního rozpočtu v rámci kompetencí celní správy také dělená správa. V jejím rámci bylo v loňském roce vybráno 141 milionů korun. Stejně jako v minulých letech zinkasovala celní správa nejvíce peněz na poplatcích z odebrané podzemní vody, a to částku 50 milionů korun, a z poplatku dle zákona o ovzduší 36 milionů korun. Pokuty vybrané pardubickým celním úřadem dosáhly částky 19 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

11:44 Celní správa: Nelegální přepravy minerálních olejů na severu Čech

Během jednoho dne odhalili celníci na Teplicku tři nelegální přepravy minerálních olejů ze sousedníh…