Centrální pavilón českobudějovické nemocnice roste do výšky

28.12.2015 18:31

Českobudějovická nemocnice pokračuje v modernizaci a nástavbě svého centrálního pavilónu. Stavební akce, která je součástí záměru přesunu zbývajících oddělení z dolního do horního areálu nemocnice, vyjde celkem na přibližně 155 miliónů korun. Kompletně dokončena by měla být v roce 2017.

Centrální pavilón českobudějovické nemocnice roste do výšky
Foto: mane.cz
Popisek: nemocnice České Budějovice

Vedle nynějších oddělení nukleární medicíny, plicního, onkologického, urologického, gastroenterologického, kardiologického a kardiochirurgického, bude nově v tomto pavilónu po jeho rozšíření také interna a neurologie, které se sem přesunou z pavilónu I.

„Centrální pavilón má několik částí. Jedna z nich, dosud šestipodlažní, je již v současné době nastavěna o další dvě podlaží, takže se vyrovnala původní, osmipodlažní části centrálního pavilónu. V tomto prostoru budou umístěny nové lůžkové stanice v souvislosti s plánovanou centralizací nemocnice,“ uvedl vedoucí Oddělení stavebních investic Nemocnice České Budějovice, a. s., Ing. František Bostl.

V letošním roce se investice do oprav, úprav a nástavby centrálního pavilónu pohybuje na úrovni 95 miliónů korun. Z toho je zřejmé, že větší část stavebních prací na „céčku“ je již ukončena, případně končí.

V současné době jsou po stavební stránce dokončena obě nová patra. „Nyní probíhá zásadní oprava bývalých lůžkových stanic ve druhém až šestém podlaží pod touto nástavbou, spočívající ve výměně elektroinstalací, vodoinstalací, koupelen, podlahových krytin a podobně, která bude dokončena příští rok v dubnu,“ poznamenal Ing. Bostl.

V této části centrálního pavilónu tak vznikne od druhého do osmého nadzemního podlaží zmodernizovaný prostor pro celkem sedm lůžkových stanic nemocnice. Pavilón I se tak uvolní pro potřeby oddělení z dolního areálu, především pro oddělení následné péče a plicní léčebnu.

„Do centrálního pavilónu se přesune také chirurgie, která tak v pavilónu CH uvolní prostory pro další chirurgické obory z dolního areálu, kterými jsou ortopedie a plastická chirurgie, ORL a oční oddělení“ doplnil Bostl.

Do nových prostor centrálního pavilónu by se v rámci dalších investičních záměrů měla v příštích několika letech přestěhovat také hemodialýza tak, aby byla i nadále v přímé návaznosti na přemístěné interní oddělení.

Nemocnice České Budějovice, a. s., patří se svou lůžkovou kapacitou 1450 lůžek mezi největší zdravotnická zařízení v České republice. Poskytuje základní, specializovanou i vysoce specializovanou péči prakticky ve všech medicínských oborech zejména pro celý jihočeský region.

V Nemocnici České Budějovice, jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno okolo 53 tisíc pacientů. Lékaři zde provedou více než 32 tisíc operačních

zákroků a téměř 660 tisíc ambulantních vyšetření a léčebných výkonů. Loni se zde narodilo 2267 dětí.

Nemocnice má průměrně 2500 zaměstnanců a je tedy jedním z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji. Za posledních sedm let nemocnice investovala do svého rozvoje více než 1,6 miliardy korun.

V loňském roce českobudějovická nemocnice zvítězila v celostátní soutěži Nemocnice 2014 v kategorii „Finanční zdraví“. Letos se umístila na prvním místě v kategorii „Absolutní vítěz“ soutěže Nemocnice 2015 a prvenství si udržela i v kategorii „Finanční zdraví“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…