Centrum duševního zdraví – společný projekt Prahu jižní Morava a Psychiatrické kliniky FN Brno

10.10.2017 8:49

První Centrum duševního zdraví v Jihomoravském kraji společně připravuje Práh jižní Morava, z.ú., a Psychiatrická klinika Fakultní nemocnice Brno. Vytvoření Center duševního zdraví (CDZ) vychází z reformy psychiatrické péče v České republice a její základním posláním je poskytovat dlouhodobou podporu osobám, které se v důsledku svého duševního onemocnění ocitly v tíživé sociální situaci nebo jsou touto situací ohroženy.

Centrum duševního zdraví – společný projekt Prahu jižní Morava a Psychiatrické kliniky FN Brno
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Péče bude nepřetržitá a pacient/klient se v systému nebude ztrácet. Při trvalé podpoře se pacient/klient nebude propadat do hlubokých krizí a významně klesne potřeba dlouhodobých hospitalizací.

„Při vytvoření CDZ vycházíme již z předchozí spolupráce terénních týmu Prahu a PK FN Brno. Lidem s duševním onemocněním se péče dostane včas a v přirozeném prostředí, takže nebudou muset být dlouhodobě hospitalizovaní, případně hospitalizovaní nebudou muset být vůbec, takže se z nich nestanou chronicky duševně nemocní pacienti odkázaní pouze na pomoc ostatních, ale budou mít šanci ve spolupráci s návaznými službami žít běžným životem jako ostatní lidé,“ říká za Práh jižní Morava PaedDr. Blanka Veškrnová.

„Věřím, že díky tomuto novému způsobu poskytování zdravotních a sociálních služeb pomůžeme našim pacientům vést kvalitnější a bezpečnější život,“ uvedl přednosta Psychiatrické kliniky FN Brno a náměstek pro vědu, výzkum a školství prof. MUDr. Tomáš Kašpárek, Ph.D.

Služby Centra duševního zdraví jsou poskytovány přímo v prostředí pacienta a to na základě multidisciplinárního týmu, který je tvořen profesionály různých odborností ze zdravotní a sociální oblasti, kteří spolu velmi úzce spolupracují. Jedná se o lékaře, psychologa, psychiatrické sestry, sociální pracovníky atd. Všichni členové týmu pracují ambulantně i v terénu, sdílí klienty/pacienty a průběžně si předávají důležité informace.

Tým CDZ bude dále spolupracovat s dalšími zdravotnickými službami a organizacemi poskytující podporu lidem s duševním onemocněním v oblasti bydlení, práce a vzdělávání.

Jaká je cílová skupina CDZ?

  • Klienti/pacienti se závažným duševním onemocněním (SMI – Serious/severe Mental Illness). CDZ poskytuje dlouhodobou péči zahrnující psychiatrickou a sociální rehabilitaci zaměřenou na zotavení.
  • Osoby s potřebou včasné intervence, tzn. osoby s rizikem rozvoje SMI.

Cílem CDZ je včasná diagnostika onemocnění a rychlé započetí léčby směřující k co nejrychlejšímu zotavení.

  • Lidé v krizových situacích s akutními psychickými obtížemi nevyžadující hospitalizaci. Akutní stavy nebo dekompenzace chronických psychiatrických onemocnění s výjimkou akutních intoxikací.

Cílem je krátkodobá intervence a případné předání do další odborné péče.

CDZ bude poskytovat mobilní, ambulantní, krizové a denní služby.

  • Prevence hospitalizací a jejich zkracování 
  • Včasný záchyt rozvoje vážného onemocnění
  • Nápomoc k návratu dlouhodobě hospitalizovaných do komunity

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…