Centrum pro regionální rozvoj: Knihovny získají 650 milionů korun z evropských fondů

07.05.2018 11:50

Jedenáct českých a moravských knihoven si rozdělí dotaci ve výši 648 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Centrum pro regionální rozvoj: Knihovny získají 650 milionů korun z evropských fondů
Foto: Centrum pro regionální rozvoj
Popisek: Centrum pro regionální rozvoj

Úspěšné projekty jsou zaměřené na digitalizaci knihovních fondů nebo rekonstrukci stávajících a budování nových depozitářů – tím zároveň přispějí k zachování kulturního dědictví země. K získání finanční podpory doporučili vybrané projekty specialisté Centra pro regionální rozvoj České republiky.

Olomoucký kraj uspěl s žádostí o podporu z evropských fondů pro projekt Realizace depozitáře pro Vědeckou knihovnu v Olomouci, díky kterému dojde k výstavbě nové budovy knihovny. Ta bude určena ke skladování odborných knih, publikací a časopisů. Budova by měla poskytnout knihovně dostatek skladovacích prostor alespoň na dalších 30 let. Kromě skladovací části budou nové prostory disponovat i digitalizačním pracovištěm a badatelnou, která bude využita zejména pro zkoumání historicky cenných knih. Projekt bude z IROP podpořen částkou přesahující 100 milionu korun.

Dalším podpořeným projektem je vybudování nového depozitáře Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem. Cílem projektu je zlepšit ochranu knižního fondu a s tím spojenou ochranu kulturního dědictví. V rámci nového depozitáře budou moci návštěvníci využít nové studovny a výdejnu knih, která urychlí výpůjčky. Projekt obdrží podporu z evropských fondů ve výši téměř 105 milionů korun.

Na nové knihovní prostory se mohou těšit i kladenští čtenáři. Z IROP bude podpořena výstavba nového depozitáře Středočeské vědecké knihovny v Kladně, který by měl knihovně zajistit nové skladovací prostory a čtenářům pohodlnější a rychlejší výpůjčky knižních titulů. V nové budově knihovny také vznikne badatelna pro čtenáře a knihařská dílna. Knižní fond v nově postaveném depozitáře bude také kvalitněji chráněn před možností požáru. Z IROP dostane knihovna peněžní podporu 104 milionů korun.

Zajímavým projektem je i rekonstrukce vnitřních prostor a technologií hlavní budovy Moravské zemské knihovny v Brně. V rámci projektu dojde i k restaurování nejvzácnějších dokumentů z historického fondu knihovny, digitalizaci mikrofilmů a k odstranění přístupových bariér pro invalidní návštěvníky knihovny. Knihovna tak bude moci nabídnout větší komfort svým návštěvníkům a zajistit kvalitní podmínky pro uložení knih. Celá rekonstrukce bude z programu IROP podpořena více než 80 miliony korun.

Schválené projekty nacházející se v alokaci výzvy IROP č. 25 „Knihovny“

Žadatel

Název projektu

Požadovaný příspěvek z EU (Kč)

Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje,

Záchrana ohrožených historických knižních fondů SVK PK

18 357 923,45

Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě

Zefektivnění ochrany knihovního fondu MSVK

3 352 353,53

Olomoucký kraj

Realizace depozitáře pro Vědeckou knihovnu v Olomouci

100 656 856,35

Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně

Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně - Vybudování komplexního depozitního centra

6 226 539,00

Ústecký kraj

Depozitář SVK Ústí nad Labem - Evropská knihovna

104 756 093,50

Středočeská vědecká knihovna v Kladně

Centrální depozitář - zajištění efektivní ochrany, správy a zpřístupnění knihovního fondu Středočeské vědecké knihovny v Kladně

104 470 210,53

Ústecký kraj

Rekonstrukce vily Velká Hradební č. p. 49 - Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem

37 864 710,36

Liberecký kraj

Knihovna Liberec - zkvalitnění ochrany a zpřístupnění knihovního fondu a jeho prezentace

31 265 276,38

Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraj

Rekonstrukce depozitáře SVK PK

61 668 999,52

Moravská zemská knihovna v Brně

Zkvalitnění služeb a ochrana fondu kulturního dědictví v MZK

80 103 150,00

Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích

Přístavba a stavební úprava budovy Jihočeské vědecké knihovny - Lidická 1

99 512 840,41

O Centru pro regionální rozvoj České republiky

Centrum pro regionální rozvoj České republiky (www.crr.cz) je státní příspěvková organizace řízená Ministerstvem pro místní rozvoj ČR. Již od roku 1999 je hlavní činností Centra administrace a kontrola čerpání evropských fondů. V současném programovém období (2014 – 2020) má na starosti administraci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) a programy přeshraniční spolupráce. Centrum je také hostitelskou organizací celoevropské poradenské sítě pro malé a střední podnikatele Enterprise Europe Network. Dlouhodobá zkušenost s realizací projektů podporovaných EU, vlastní řídicí a organizační systémy a certifikace podle mezinárodní normy ISO 9001:2008 umožňují Centru rychle a efektivně vyhovět požadavkům jednotlivých programů i klientů při dodržení vysoké kvality.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…