Ceny ropných výrobků, elektrické energie a uhlí opět klesly

24.02.2016 8:36

Meziměsíčně klesly ceny zemědělských výrobců o 1,2 %, průmyslových výrobců o 1,6 % a tržních služeb o 0,5 %. Ceny stavebních prací se zvýšily o 0,1 %. Meziročně byly nižší ceny zemědělských výrobců o 1,2 %, průmyslových výrobců o 3,4 % a ceny tržních služeb o 0,2 %. Ceny stavebních prací byly vyšší o 1,3 %.

Ceny ropných výrobků, elektrické energie a uhlí opět klesly
Foto: ČSÚ
Popisek: Logo Českého statistického úřadu

Meziměsíční srovnání:

Ceny zemědělských výrobců se snížily o 1,2 %. Klesly ceny prasat jatečných o 3,8 %, drůbeže o 3,4 % a vajec o 1,9 %. Ceny zeleniny vzrostly o 4,3 %, brambor o 1,3 % a mléka o 0,8 %.

Ceny průmyslových výrobců se snížily o 1,6 %, což je nejvýraznější pokles od listopadu 2008. Nižší byly zejména ceny v oddílu koksu a rafinovaných ropných produktů. Významně se snížily ceny v oddílu elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu o 4,0 %, z toho ceny elektřiny, přenosu, rozvodu a obchodu s elektřinou o 6,1 %. Ceny těžby a dobývání klesly o 5,1 %. Zvýšily se ceny strojů a zařízení jinde neuvedených o 0,6 %, vody, její úpravy a rozvodu o 0,5 % a potravinářských výrobků, nápojů a tabáku o 0,1 %.

Ceny stavebních prací dle odhadů i ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví se zvýšily shodně o 0,1 %.

Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře se snížily o 0,5 % v důsledku poklesu cen za reklamní služby a průzkum trhu o 7,5 % a cen za skladování a podpůrné služby v dopravě o 1,2 %. Ceny za pozemní dopravu a ceny za architektonické a inženýrské služby se shodně zvýšily o 0,4 %. Ceny tržních služeb nezahrnující reklamní službyvzrostly o 0,1 %.

Meziroční srovnání:

Ceny zemědělských výrobců byly nižší o 1,2 % (v prosinci vyšší o 1,1 %). V rostlinné výrobě se ceny zvýšily o 7,8 % v důsledku růstu cen zeleniny o 93,5 % a brambor o 66,1 %. Ceny olejnin vzrostly o 8,3 % a obilovin o 2,4 %. V živočišné výrobě klesly ceny o 9,7 %. Ceny mléka byly nižší o 16,3 %, vajec o 8,1 %, jatečných prasat o 7,0 % a drůbeže o 2,7 %. Vzrostly jen ceny skotu, a to o 1,5 %.

Ceny průmyslových výrobců klesly o 3,4 % (v prosinci o 2,9 %). Snížily se především ceny v oddílu koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny v oddílu elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu byly nižší o 4,0 %, z toho ceny elektřiny, přenosu, rozvodu a obchodu s elektřinou o 6,2 %. Klesly ceny obecných kovů a kovodělných výrobků o 5,1 %, těžby a dobývání o 6,6 % a potravinářských výrobků, nápojů a tabáku o 1,6 %. Nejvíce klesly ceny mléčných výrobků o 6,2 %, zpracovaného masa a masných výrobků o 3,7 % a pekařských, cukrářských a jiných moučných výrobků o 2,3 %. Vzrostly ceny vody, její úpravy a rozvodu o 0,5 %, strojů a zařízení jinde neuvedených a textilu, oděvů a usní shodně o 0,3 %.

Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin se meziročně nejvíce snížily ceny energií o 8,3 %.

Ceny stavebních prací se dle odhadů zvýšily o 1,3 % (v prosinci po zpřesnění o 1,4 %). Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly nižší o 1,2 % (v prosinci o 1,4 %).

Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře byly nižší o 0,2 % (v prosinci o 0,3 %). Klesly ceny za informační služby o 2,6 % a za služby v pozemní dopravě o 1,9 %, dále za služby v oblasti nemovitostí o 1,3 % a za pojištění, zajištění a penzijní financování o 0,9 %. Vyšší byly ceny za poštovní a kurýrní služby o 6,9 % a za architektonické a inženýrské služby o 3,1 %. Ceny tržních služeb nezahrnující reklamní služby byly nižší o 0,1 % (v prosinci o 0,4 %).

Ceny průmyslových výrobců v EU – v prosinci 2015*

V zemích Evropské unie (EU28), podle údajů zveřejněných Eurostatem, se ceny průmyslových výrobců v prosincimeziměsíčně snížily o 0,8 % (v listopadu o 0,2 %). Ze zemí, za které jsou data k dispozici, nejvíce klesly ceny v Nizozemsku o 3,0 %, v Dánsku a v Řecku shodně o 2,4 %. V České republice, v Rakousku a v Německu se ceny snížily shodně o 0,4 %, na Slovensku o 0,3 % a v Polsku o 0,2 %. Ceny vzrostly pouze na Maltě a ve Švédsku shodně o 0,1 %.

Meziročně se ceny v EU28 v prosinci snížily o 3,2 % (v listopadu o 3,5 %). Ceny klesly ve všech zemích EU, nejvíce v Litvě o 8,1 %, v Nizozemsku o 7,7 % a na Kypru o 7,0 %. Na Slovensku byly ceny nižší o 4,6 %, v České republice o 2,9 %, v Rakousku o 2,6 %, v Německu o 2,2 %  a v Polsku o 0,8 %.

* předběžná data

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…