Češi nedodržují zásady zdravé výživy, ukázal průzkum. Řešením může být krabičková strava

11.04.2016 17:32 | Zprávy

Průzkum agentury STEM/MARK odhalil, že zásady zdravé výživy důsledně dodržuje pouze 6 % Čechů. V nedostatečném množství konzumujeme ovoce, zeleninu nebo i ryby. Naopak sníme nadměrné množství bílého pečiva. Přes 30 % lidí nedodržuje pitný režim. Podle výsledků průzkumu si potrpíme na kvalitní a čerstvé potraviny. Každá čtvrtá domácnost ovšem nespotřebuje vše, co nakoupí. Situaci by mohlo pomoct vyřešit krabičkové stravování, o jeho principech toho ale skoro nic nevíme.

Češi nedodržují zásady zdravé výživy, ukázal průzkum. Řešením může být krabičková strava
Foto: Ekonomika.cz
Popisek: Biopotraviny

V letošním roce realizovala agentura STEM/MARK průzkum, který monitoroval přístup Čechů k potravinám a zdravému stravování. Alarmujícím zjištěním je, že pouhých 6 % dotázaných důsledně dodržuje zásady zdravé výživy. Naopak 17 % se jimi vůbec nebo téměř nezabývá. „Zdravé stravování může pomoci předcházet celé řadě závažných onemocnění, jako je obezita nebo cukrovka, se špatným stravováním mohou být spojeny i některé typy nádorových onemocnění. Naopak zdravá strava a správný životní styl včetně pravidelného pohybu dopomáhá tělu k vytvoření silného imunitního systému,“ vysvětluje Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka a odborná garantka společnosti Zdravé stravování.

Skoro polovina dospělých lidí téměř nejí syrovou zeleninu

„Dospělý člověk by měl denně sníst až 400 gramů syrové zeleniny a asi 200 gramů ovoce,“ upozorňuje Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka a odborná garantka společnosti Zdravé stravování. Dostatek syrové zeleniny ale denně sní jen 4 % dotazovaných. Téměř polovina respondentů pak nemá zeleninu ve svém denním jídelníčku vůbec. Přibližně 200 gramů ovoce, což odpovídá zhruba jednomu většímu jablku, sní denně přibližně čtvrtina respondentů. 60 % buď ovoce nejí, nebo ho nesní dostatečné množství. Okolo 13 % uvádí, že denně zkonzumuje 300 – 500 g ovoce.

Chutná nám pečivo; ryby a luštěniny až tak ne

V našem jídelníčku by se měly jednou až dvakrát týdně objevit například ryby nebo luštěniny. Luštěniny má tak často na talíři však jen přibližně čtvrtina lidí, ryby pak jen 17 % dotázaných. Naopak pečivo jí denně okolo 70 % lidí. Čtvrtina Čechů denně sáhne po celozrnném pečivu.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Proč jste nepodpořil zákon, který měl zajistit lepší dostupnost léků a lékáren?

Přijde mi, že se tu opět staví byznys nad zájmy lidí, a v tomto případě i nad zdraví. Nebo co podle vás bylo na zákoně špatného? A proč se u nás pořád nahrává jen těm velkým hráčům? Podívejte se, co to způsobilo třeba v obchodech, ale další příklad jsou třeba operátoři. Proč tu pořád není další, kte...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Nasazení lůžkových vozů na nočních Baltic expressech prodlouženo

11:27 České dráhy: Nasazení lůžkových vozů na nočních Baltic expressech prodlouženo

České dráhy a PKP Intercity prodlužují nasazování lůžkových vozů do souprav nočních spojů EC 460 a E…