V letošním roce realizovala agentura STEM/MARK průzkum, který monitoroval přístup Čechů k potravinám a zdravému stravování. Alarmujícím zjištěním je, že pouhých 6 % dotázaných důsledně dodržuje zásady zdravé výživy. Naopak 17 % se jimi vůbec nebo téměř nezabývá. „Zdravé stravování může pomoci předcházet celé řadě závažných onemocnění, jako je obezita nebo cukrovka, se špatným stravováním mohou být spojeny i některé typy nádorových onemocnění. Naopak zdravá strava a správný životní styl včetně pravidelného pohybu dopomáhá tělu k vytvoření silného imunitního systému,“ vysvětluje Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka a odborná garantka společnosti Zdravé stravování.
Skoro polovina dospělých lidí téměř nejí syrovou zeleninu
„Dospělý člověk by měl denně sníst až 400 gramů syrové zeleniny a asi 200 gramů ovoce,“ upozorňuje Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka a odborná garantka společnosti Zdravé stravování. Dostatek syrové zeleniny ale denně sní jen 4 % dotazovaných. Téměř polovina respondentů pak nemá zeleninu ve svém denním jídelníčku vůbec. Přibližně 200 gramů ovoce, což odpovídá zhruba jednomu většímu jablku, sní denně přibližně čtvrtina respondentů. 60 % buď ovoce nejí, nebo ho nesní dostatečné množství. Okolo 13 % uvádí, že denně zkonzumuje 300 – 500 g ovoce.
Chutná nám pečivo; ryby a luštěniny až tak ne
V našem jídelníčku by se měly jednou až dvakrát týdně objevit například ryby nebo luštěniny. Luštěniny má tak často na talíři však jen přibližně čtvrtina lidí, ryby pak jen 17 % dotázaných. Naopak pečivo jí denně okolo 70 % lidí. Čtvrtina Čechů denně sáhne po celozrnném pečivu.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: komerční tisková zpráva