Češi nedodržují zásady zdravé výživy, ukázal průzkum. Řešením může být krabičková strava

11.04.2016 17:32 | Zprávy

Průzkum agentury STEM/MARK odhalil, že zásady zdravé výživy důsledně dodržuje pouze 6 % Čechů. V nedostatečném množství konzumujeme ovoce, zeleninu nebo i ryby. Naopak sníme nadměrné množství bílého pečiva. Přes 30 % lidí nedodržuje pitný režim. Podle výsledků průzkumu si potrpíme na kvalitní a čerstvé potraviny. Každá čtvrtá domácnost ovšem nespotřebuje vše, co nakoupí. Situaci by mohlo pomoct vyřešit krabičkové stravování, o jeho principech toho ale skoro nic nevíme.

Češi nedodržují zásady zdravé výživy, ukázal průzkum. Řešením může být krabičková strava
Foto: Ekonomika.cz
Popisek: Biopotraviny

V letošním roce realizovala agentura STEM/MARK průzkum, který monitoroval přístup Čechů k potravinám a zdravému stravování. Alarmujícím zjištěním je, že pouhých 6 % dotázaných důsledně dodržuje zásady zdravé výživy. Naopak 17 % se jimi vůbec nebo téměř nezabývá. „Zdravé stravování může pomoci předcházet celé řadě závažných onemocnění, jako je obezita nebo cukrovka, se špatným stravováním mohou být spojeny i některé typy nádorových onemocnění. Naopak zdravá strava a správný životní styl včetně pravidelného pohybu dopomáhá tělu k vytvoření silného imunitního systému,“ vysvětluje Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka a odborná garantka společnosti Zdravé stravování.

Skoro polovina dospělých lidí téměř nejí syrovou zeleninu

„Dospělý člověk by měl denně sníst až 400 gramů syrové zeleniny a asi 200 gramů ovoce,“ upozorňuje Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka a odborná garantka společnosti Zdravé stravování. Dostatek syrové zeleniny ale denně sní jen 4 % dotazovaných. Téměř polovina respondentů pak nemá zeleninu ve svém denním jídelníčku vůbec. Přibližně 200 gramů ovoce, což odpovídá zhruba jednomu většímu jablku, sní denně přibližně čtvrtina respondentů. 60 % buď ovoce nejí, nebo ho nesní dostatečné množství. Okolo 13 % uvádí, že denně zkonzumuje 300 – 500 g ovoce.

Chutná nám pečivo; ryby a luštěniny až tak ne

V našem jídelníčku by se měly jednou až dvakrát týdně objevit například ryby nebo luštěniny. Luštěniny má tak často na talíři však jen přibližně čtvrtina lidí, ryby pak jen 17 % dotázaných. Naopak pečivo jí denně okolo 70 % lidí. Čtvrtina Čechů denně sáhne po celozrnném pečivu.

Tento článek je uzamčen

Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PL

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Kde berete jistotu, že většina občanů ČR chce EURO?

Tvrdit, že jsme se k tomu zavázali při vstupu není argument, od té doby se toho přeci dost změnilo. A já třeba nevidím v přijetí žádný přínos pro obyčejné lidi, jako jsem třeba já. Můžete mi vysvětlit, co mi přinese? Zvýší se tím třeba má mzda nebo zlevní se ceny bydlení, potravin, služeb? Podle mě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MZV: Výstava Političtí vězni z Ruska, Běloruska a Ukrajiny na Rašínově nábřeží

16:13 MZV: Výstava Političtí vězni z Ruska, Běloruska a Ukrajiny na Rašínově nábřeží

Zveme vás na výstavu o politických vězních, zadržovaných v Rusku a Bělorusku, kterou připravilo Mini…