Češi průměrně vyprodukují 300 kilogramů odpadu na osobu za rok! Lze to změnit

28.07.2016 12:33

Jedním z významných současných problémů lidstva je velké množství vyprodukovaného odpadu. Každý Čech vyhodí průměrně 300 kilogramů odpadků za rok. Jen plocha vyhozených mikrotenových sáčků by pokryla celou zeměkouli. Tento trend lze však podstatně zmírnit. Jedním z prostředků může být i jiný způsob stravování.

Češi průměrně vyprodukují 300 kilogramů odpadu na osobu za rok! Lze to změnit
Foto: Zdravé stravování
Popisek: krabičková strava

Spolu s nakoupenými potravinami si lidé přinesou domů igelitové tašky a pytlíky, PET lahve, ale i složité kombinované obaly, které se dále nevyužívají a často je ani nelze recyklovat, a proto končí v kontejnerech na směsný odpad. Často si ani neuvědomují, kolik odpadu z různých obalů jim každý rok projde rukama.

Množství vyhozeného odpadu se různí podle států. Například Dánové vyhodí až 700 kg odpadků ročně. Statistika pro Českou republiku ukazuje o něco lepší výsledky, na jednoho obyvatele připadá 300 kg odpadu. Stále se však jedná o nezanedbatelné množství. Aniž by se lidé museli výrazně omezovat, mohou osobní produkci odpadků alespoň za potraviny snížit až na 40 kilogramů za rok.

Snížit množství odpadu z obalů může pomoct i krabičková strava

Jídla připravovaná formou krabičkové stravy představují ekologičtější způsob stravování než nakupování v obchodech. „Připravená jídla balíme do jednoduchých plastových recyklovatelných obalů. Zabalíme celou porci, takže pro našeho zákazníka odpadá zvlášť balení za maso, zvlášť za zeleninu, za přílohu atd. Celkem se nám daří dostat až na 40 kilogramů odpadků z obalů na osobu za rok,“ říká Lukáš Drlík, jednatel společnosti Zdravé stravování.

Krabičková strava je rozdělena do pěti porcí denně. Díky tomu si lidé vypěstují správné stravovací návyky. „Na kvalitu a složení jídla dohlíží u nás ve společnosti nutriční specialistka, abychom zajistili lidem správný přísun živin,“ vysvětluje Lukáš Drlík.

Společnost Zdravé stravování nabízí speciální programy pro maminky, sportovce, diabetiky nebo vegetariány. Zákazník má navíc možnost nechat si upravit jídelníček i podle svých potřeb a preferencí. Více o krabičkové stravě naleznete na webových stránkách: www.zdravestravovani.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…