Češi rádi platí kartou, v počtu terminálů jsou ale 20 let pozadu

02.04.2015 12:04

Protože Češi milují inovace, velmi rychle se stali evropskými lídry v používání bezkontaktních karet. V počtu terminálů jsou však oproti Evropě až 20 let pozadu.

Češi rádi platí kartou, v počtu terminálů jsou ale 20 let pozadu
Foto: tan
Popisek: První bankomat byl v Česku instalován v roce 1989 (ilustrační foto)

V České republice aktuálně připadá zhruba 10 platebních terminálů na tisíc obyvatel a v průměru jedna platební karta na osobu. Statisticky se tak ČR ocitá mezi svými sousedy: Polsko a Slovensko jsou na tom hůře z hlediska počtu terminálů, Rakousko a Německo naopak vedou v obou ukazatelích.

„V České republice jsme ke konci roku 2014 evidovali 110 308 platebních terminálů, což meziročně představuje nárůst o 16 procent. Pokud bychom se však chtěli dostat na průměr evropské „sedmadvacítky“, museli bychom počet terminálů navýšit bezmála o 90 procent
a počet karet o 60 procent. To nám při současných trendech zabere nějakých 15, respektive 20 let,“ odhaduje Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko.

Přibližně stejně dlouho nejspíše potrvá, než se Česká republika dostane na evropskou úroveň v poměru plateb u obchodníků a výběru z bankomatů. Zatímco v Evropě podle statistik představují 84 % transakcí platby u obchodníků a 16 % karetních transakcí výběry z bankomatů, u českých majitelů karet je tento poměr výrazně odlišný – výběry z bankomatů představují celých 55 % transakcí na jednu kartu. Liší se i průměrná výše útraty u obchodníka: zatímco Evropan nakoupí za 1320 korun, Čech kartou zaplatí kolem 780 korun.

Cestování, restaurace – zde se platí kartou nejméně

Český trh skýtá značný potenciál zejména v oblasti dalšího rozvoje akceptace platebních karet. V tomto pohledu je velký prostor především v oblasti cestování, obchodů a restaurací.V těchto sektorech se míra vybavenosti platebními terminály pohybuje mezi 20 a 25 procenty. 

Vedle nedostatečného počtu platebních terminálů je v placení kartou limitující i chování samotných spotřebitelů. Jakkoli z jejich strany narůstá obliba bezhotovostních plateb, stále zůstává vysoké procento těch, kteří nejsou zvyklí platební kartu používat vůbec. Je to vidět například u čerpacích stanic, kde vybavenost terminály sice dosahuje 91 procent, avšak karty při placení využívá pouze třetina zákazníků.

Podobně je tomu i v oblasti cestování, kde platební terminály provozuje asi čtvrtina firem. Kartami se však platí pouze sedm procent výdajů. Na druhou stranu jsou oblasti, kde je princip zcela obrácený. Příkladem jsou obchodní centra (např. obchody s oblečením), kde se kartami uskutečňuje 45 procent všech plateb, a to navzdory statistikám, podle nichž je terminálem vybaven pouze každý pátý obchod (pokrytí terminály 21 %). Zákazníci tedy vyloženě chtějí a jsou zvyklí platit bezhotovostně, zdaleka ne vždy však mají tuto možnost.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…