Češi za rok odevzdali 767 tun úsporných zářivek

09.03.2015 21:17

K bezpečné recyklaci loni Češi odevzdali zářivky obsahující více než 26 kilogramů toxické rtuti. Ta by teoreticky mohla ve volné přírodě znečistit vodu v objemu téměř dvou nádrží Lipno. Lidé jsou ochotni s vysloužilou zářivkou ujít do sběrného místa maximálně 1205 metrů. Za deset let zpětného odběru světelných zdrojů Češi odevzdali 44 milionů úsporných zářivek.

Češi za rok odevzdali 767 tun úsporných zářivek
Foto: wikipedia
Popisek: Žárovka

V Česku je nyní k dispozici více než 4525 sběrných míst.

Tuzemské domácnosti a firmy v loňském roce sebraly a předaly k recyklaci 767 tun světelných zdrojů. „To představuje téměř pět milionů kompaktních a lineárních zářivek, výbojek a LED světelných zdrojů odevzdaných na 4525 sběrných místech,“ bilancuje působení kolektivního systému Zuzana Adamcová, zástupkyně společnosti EKOLAMP. Vyplývá to z výsledků loňského hospodaření neziskové společnosti EKOLAMP, která zajišťuje zdarma zpětný odběr a zpracování osvětlovacích zařízení.

K bezpečné recyklaci tak bylo nepřímo odevzdáno více než 26 kilogramů toxické rtuti, která je uvnitř světelného zdroje neškodná a pro svícení nutná. Právě rtuť je třeba ekologicky zpracovat. „Toto množství rtuti by teoreticky mohlo ve volné přírodě znečistit vodu v objemu téměř dvou vodních nádrží Lipno či 82 Máchových jezer,“ dodává Zuzana Adamcová.

Za deset let sesbíráno přes 220 kilogramů rtuti

Během necelých deseti let působení kolektivního systému EKOLAMP Češi celkem odevzdali k recyklaci 6791 tun úsporných světelných zdrojů. „Životní prostředí tak bylo ušetřeno zátěže ze 44 milionů světelných zdrojů, které by jinak skončily na skládkách odpadu. Takto se podařilo využít tisíce tun skla, plastů a kovů a odebrat 220 kilogramů toxické rtuti,“ rekapituluje výsledky Zuzana Adamcová.

Nejvíce se na zpětném odběru podílely firmy. „Domácnosti zatím zaostávají. V praxi úsporky recykluje pouze 40 procent domácností. Přitom povědomí o ekologické likvidaci má podle posledního průzkumu 81 procent spotřebitelů a počet sběrných míst neustále roste,“ bilancuje Zuzana Adamcová. Na skládkách proto ročně stále zbytečně končí až 60 procent doma vyřazených úsporných světelných zdrojů.

Češi třídí, ale nesmí to být daleko: ujdou maximálně 1205 metrů

Lidé si na odevzdávání vysloužilých zářivek zvykli, ale sběrné místo musí být k dispozici do 1205 metrů od bydliště. Vyplývá to z průzkumu společnosti EKOLAMP, který provedla agentura Markent. „Pokud je sběrné místo vzdálenější, obvykle skončí zářivky v komunálním odpadu a pak na skládkách,“ dodává Zuzana Adamcová.

V Česku je nyní k dispozici 4525 sběrných míst, přičemž jejich počet neustále roste. Vyřazené úsporné zářivky lze vrátit v obchodech s elektronikou, ve sběrných dvorech obcí či do malých sběrných nádob, které se nacházejí v obchodních centrech, na úřadech nebo v řadě firem: „Doposud jsme jich rozmístili více než 1900 a další přibývají. Ve velkých obchodních řetězcích se postupně buduje i síť společných nádob, do nichž je vedle zářivek možné odevzdat také malé elektrospotřebiče nebo baterie,“ uzavírá Zuzana Adamcová, zástupkyně společnosti EKOLAMP. Nejbližší sběrné místo je možné dohledat na www.ekolamp.cz.


 

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…