Česká centra: České dudy obohatily mezinárodní expozici hudebních nástrojů v Koreji

18.04.2014 9:02

Novým exponátem Mezinárodní expozice hudebních nástrojů v Koreji se staly české dudy! České centrum Soul a Velvyslanectví ČR v Korejské republice tímto počinem obohacují Mezinárodní sbírku hudebních nástrojů v Kulturním centru města Songnam v Koreji.

Česká centra: České dudy obohatily mezinárodní expozici hudebních nástrojů v Koreji
Foto: czechcentres.cz
Popisek: Česká centra - logo

Historický nástroj pocházející z roku 1929 z dílny slavného mistra Josefa Šteffka, předala vedoucí Českého centra Soul Michaela Lee do rukou ředitelky Kulturní nadace města Songnam Sin Son-hui během slavnostní ceremonie v pondělí 14. 4. 2014. Při této příležitosti proběhlo v prostorách expozice mezinárodní hudební vystoupení celkem 17 interpretů z 8 zemí světa. Českou republiku reprezentoval dlouholetý hudebník Soulské filharmonie český hornista Michal Emanovský.     

Mezinárodní expozice hudebních nástrojů v Kulturním centru města Songnam se nachází v těsné blízkosti hlavního města Soulu.

Kolekce zahrnuje bezmála 150 hudebních nástrojů téměř z 50 zemí Asie, Afriky, Ameriky, Evropy a Oceánie. Sbírku založila současná ředitelka Kulturní nadace města Songnam Sin Son-hui v roce 2013.

Od dubna letošního roku je expozice obohacena o český hudební nástroj   - historické dudy z dílny Josefa Šteffka z roku 1929. Nový exponát

přitahuje Korejců, neboť se jedná o zcela první český hudební nástroj ve sbírce. Při příležitosti předávacího ceremoniálu se v prostorách Mezinárodní expozice hudebních nástrojů uskutečnilo hudební vystoupení, v jehož průběhu zazněla hudba v podání 17 interpretů z Číny, Koreje, Mongolska, Indie, Tibetu, Vietnamu, USA, Běloruska a České republiky, kterou zastoupil český hornista a dlouholetý hudebník Soulské filharmonie Michal Emanovský.

Zahajovací koncert s názvem „Okénko do světa hudby - Hudba přivolávající jaro“ odstartoval  v Mezinárodní expozici hudebních nástrojů sérii koncertů v každém ročním období s cílem představit hudbu z  nejrůznějších zemí světa. 

Kulturní centrum města Songnam

Kulturní centrum města Songnam (Seognam Arts Center) bylo otevřeno v roce 2005 a spravuje jej Kulturní nadace města Songnam. Je multifunkčním kulturním komplexem zahrnujícím operu, koncertní síň, divadlo, galerii a mediální centrum. Hlavním cílem centra je přinést obyvatelům města domácí ale i zahraniční kulturu a umění. Za krátkou dobu existence navštívilo centrum několik miliónů návštěvníků, kteří měli možnost zhlédnout
i řadu významných zahraničních umělců. Letošní sérii zahraničních koncertů zahájil Skotský komorní orchestr a italský ansámbl Il Giardino Armonico. Vrchol letošní sezóny představuje vystoupení Česká filharmonie s dirigentem Jiřím Bělohlávkem v rámci projektu „2014 Rok české hudby“.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…