Česká centra: Janáčkovu operu Káťa Kabanová doprovodí výstava v České národní budově

05.03.2020 13:30

Při příležitosti uvedení opery Leoše Janáčka Káťa Kabanová v Metropolitní opeře v New Yorku (MET) otevírá České centrum v České národní budově na Manhattanu tematickou výstavu připravenou brněnským Moravským zemským muzeem.

Česká centra: Janáčkovu operu Káťa Kabanová doprovodí výstava v České národní budově
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

Ta odhaluje okolnosti vzniku a prvního uvedení slavné opery v Brně, od kterého letos uplyne devětadevadesát let. Kromě toho výstava představuje historii inscenací světově známého českého skladatele na scéně MET a ukazuje působivé papírové koláže umělkyně Venduly Chalánkové. Slavnostní zahájení výstavy ve čtvrtek 12. března doplní vystoupení studentů newyorské Mannes School of Music, kteří zahrají několik úryvků z Janáčkových hudebních kompozic.

Výstava americké návštěvníky seznámí s tím, jak Janáček hledal námět k opeře, jak sestavoval kompozici, jak připravoval premiéru v roce 1921 i jak jednal s nakladateli. Přiblíží i autorovu múzu Kamilu Stösslovou, která mu byla inspirací nejen pro Káťu Kabanovou, a poukáže na problematiku přípravy kritických edicí skladatelových oper. Historie oper Leoše Janáčka na scéně MET, připravena přímo newyorskou metropolitní operou, se zaměří na vůbec první uvedení Její pastorkyně ještě za skladatelova života, přes pozdější inscenace oper Věc Makropulos, Káťa Kabanová a Z mrtvého domu.

MIROSLAV KONVALINA, ŘEDITEL ČESKÉHO CENTRA NEW YORK: „Jde nám o to připomenout Leoše Janáčka jak v českém, tak v americkém kontextu a mimo jiné rozvinout diskuzi o jeho interpretaci v Evropě a v zámoří. České centrum New York se tímto stane místem setkávání všech, kteří se touto nepřehlédnutelnou osobností české hudební historie zabývají ať už profesně, nebo je Janáček vnitřně inspiruje.“

Úvodní slovo na vernisáži pronesou Michael Beckerman, profesor hudby a vysokoškolský profesor na New York University, který napsal šest knih včetně Janáček as Theorist, a Jiří Zahrádka, muzikolog, kurátor Janáčkova archivu Oddělení dějin hudby Moravského zemského muzea a docent na Ústavu hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, jehož největším badatelským zájmem je právě život a dílo Leoše Janáčka.

JIŘÍ ZAHRÁDKA, KURÁTOR VÝSTAVY: „Janáček je ve světě nejhranějším českým operním skladatelem, což dokládá i letošní návrat Káti Kabanové na jeviště Metropolitní opery. Velmi mě těší, že v Českém centru New York můžeme přiblížit Janáčkovu osobnost, jeho spojení s městem Brnem a především okolnosti vzniku a světové premiéry Káti Kabanové, této Janáčkovy nejlyričtější opery.“

Součástí výstavy jsou také série papírových koláží s motivy postav z Janáčkových oper a portrétů Leoše Janáčka a jeho blízkých z dílny brněnské umělkyně Venduly Chalánkové, která spolupracovala i na sérii animovaných videí Leoš Janáček ve třech minutách. Ta budou rovněž na výstavě v Českém centru ke zhlédnutí. Výstavu doplní v následujících dvou měsících doprovodný program.

Výstavu připravilo Oddělení dějin hudby Moravského zemského muzea v Brně, Turistické informační centrum Brno, Metropolitní Opera a České centrum New York za podpory Bohemian Benevolent and Literary Association a Dvořák American Heritage Association.

DOPROVODNÝ PROGRAM:

Koncert: Štěpán Filípek & Katelyn Bouska
19. března, 19:00, Česká národní budova, velký sál
Štěpán Filípek & Katelyn Bouska uvedou exkluzivní recitál z komorních prací Leoše Janáčka
a dalších zajímavých brněnských autorů - Vítězslavy Kaprálové, Miloslava Ištvana a Radomíra Ištvana. Koncert obohatí skladba Klid lesa dalšího známého českého skladatele Antonína Dvořáka.

Diskuze: Janáček: Loni a letos
13. dubna, 19:00, Česká národní budova, 3. patro
Před 115 lety vydal Leoš Janáček článek Loni a letos. Panelová diskuze využívá tohoto názvu jako odrazového můstku k probrání Janáčkovy historie se zaměřením na to, co může skladatel nabídnout dnes. Panel bude moderovat profesor Michael Beckerman s panelisty Katelyn Bouskou (americká klavíristka) a Thomasem Cabanissem (hudební skladatel, lektor, umělec).

Vernisáž: 12. března 2020 v 19 hodin v galerii
Výstava bude k vidění od 12. března do 10. května 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…