Česká centra: Španělé objevují Jaroslava Rónu

30.05.2021 20:15

Autor proslulého Pomníku Franze Kafky na Starém městě v Praze a Jošta Lucemburského v Brně vystaví své práce vůbec poprvé také ve Španělsku. Výstava nazvaná „Jaroslav Róna: Sochy a obrazy“ bude k vidění v madridské galerii Centro Sefarad od 1. června do 23. července 2021.

Česká centra: Španělé objevují Jaroslava Rónu
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

Výstavu připravilo České centrum Madrid ve spolupráci s Lucií Rónovou, architektkou, kurátorkou a manželkou známého českého umělce. Na přípravě výstavy se podílí Velvyslanectví ČR ve Španělském království a galerie Centro Sefarad Israel.

Kulturní provoz ve Španělsku se sice ještě nerozjel v postcovidovém období na plné obrátky, řada galerií, divadel a koncertních sálů se však začíná otevírat veřejnosti. Výstava Jaroslava Róny bude tak nejen první výstavou, kterou český malíř a sochař bude mít ve Španělsku, ale i první přehlídkou výtvarného umění otevřenou pro veřejnost v galerii Centro Sefarad Israel na madridské ulici Calle Mayor po rok a půl dlouhé pauze.

Španělská premiéra

Jaroslav Róna vychází ve své tvorbě z tradičních témat - smrti, válek, starých mýtů, přírody, jeho práce jsou však i hravé a plné osobitého humoru. Rónovy sochy upomínají k dávným tajemným figurám či sarkofágům, na obrazech se objevují fantastické krajiny a města nebo fantasijní stroje a mechanismy. Nejinak tomu bude i v Madridu. Nová výstava, kterou připravilo České centrum Madrid tak znamená svým způsobem průlom. Stanislav Škoda, ředitel Českého centra Madrid se rozhodl představit Rónovu tvorbu zcela poprvé. Výstava je tedy tímto výjimečná.

Stanislav Škoda, ředitel Českého centra Madrid: „S madridskou galerií Centro Sefarad spolupracujeme dlouho, připravili jsme zde s Janem Placákem výstavy Michela Fingestena a Bedřicha Feigla, dvou velkých česko-německo židovských autorů 20. století. Výstavou Jaroslava Róny ale představujeme v tomto kontextu současného českého tvůrce. Doufáme, že pootevřeme dveře i dalším současným českým výtvarníkům.“

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14839 lidí

Čerti, lebky a ploší muži

Celkem zde bude k vidění 10 soch, nebude chybět ani skoro dvoumetrový Stojící čert (2009), magické skulptury Ježatá lebka (2001), Plochý muž (2016) nebo G-pes (2012).

Obrazy z posledních deseti let autorovy tvorby budou zastoupeny například olejomalbami Podivný příběh umělce J. B. (2019), Parník na řece (2020), nebo Krajina s bunkrem a torsem (2017), všechny shodně o rozměrech 160 x 120 cm. Objeví se i obraz Franz Kafka v Terstu z roku 2020 a Rónovo nejnovější dílo olej Archa z roku letošního.

Doprovodí sochořadí

 Součástí expozice bude i třicetiminutový film Sochořadí režiséra Pavla Štingla, které zde bude uvedeno v premiéře a bude promítán ve smyčce po celou dobu výstavy. Ve Štinglově snímku sochař Róna komentuje vznik svých soch umístěných ve veřejném prostoru, jako je například obří Žirafa na pražském Pankráci. Zmenšená verze Žirafy o výšce 125 centimetrů, (na pražské Pankráci má 7,5 metru), bude k vidění i v Madridu.

Českým umělcům se v Madridu daří

V prosinci 2020 otevíral Stanislav Škoda výstavu mladého českého výtvarníka Jana Kalába v madridské galerii Kreisler a v Barceloně se v březnu 2021 uskutečnila v barcelonské galerii Chiquita Room výstava kreseb slovenského výtvarníka usazeného v Praze Jaroslava Vargy. „Španělsko je zemí s obrovskou výtvarnou tradicí: Velázquez, El Greco, Goya, Picasso, Dalí, Miró. Mám velkou radost, že se v poslední době daří prorazit zde i českým výtvarníkům. A nejen jim. V prestižním barcelonském divadle Liceu na konci května vystupuje soubor Národního divadla s baletem Labutí jezero,“ uzavírá Stanislav Škoda.

Česká centra (ČC) jsou kulturním institutem, zřízeným Ministerstvem zahraničních věcí ČR. Jejich hlavním posláním je šíření a podpora dobrého jména ČR a posilování kulturních vztahů mezi zeměmi. ČC jsou členem sítě zahraničních evropských kulturních institutů – EUNIC. Prezentují naši zemi v široké škále kulturních a společenských oblastí: od umění přes kreativní průmysly až po propagaci úspěchů české vědy a inovací. Věnují se výuce češtiny v zahraničí. Zapojují se do mezinárodních projektů a slouží jako platforma pro rozvoj mezinárodního kulturního dialogu. V současnosti působí v zahraničí celkem 26 poboček na třech kontinentech – kromě Českých center spravují také Český dům v Moskvě, Jeruzalémě a Bratislavě. Více ZDE.

Centro Sefarad Israel je galerií a kulturním centrem provozovaným španělským Ministerstvem zahraničí, EU a spolupráce a zaměřuje se na umělce se židovskými kořeny v celosvětovém měřítku. Sídlí v budově Palacio de Canete ze 16. století v samotném centru Madridu. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…