Česká centra v zahraničí pro Ukrajinu: Pomáháme

30.03.2022 8:24 | Tisková zpráva

Česká centra (ČC) na ruskou agresi proti Ukrajině ihned reagovala vyjádřením podpory a konkrétní adresnou pomocí kolegům z Českého centra Kyjev i ukrajinským partnerům.

Česká centra v zahraničí pro Ukrajinu: Pomáháme
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

Česká centra v zahraničí připravila řadu kulturních programů sestávajících z benefičních aukcí či samostatných eventů. Konají se čtení, koncerty, diskuse i filmové projekce. 

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34542 lidí
Prostřednictvím sítě Českých center se apel pomoci šíří dál do světa na všechny kontinenty. Ve spolupráci s Nadací J&T nabízejí zdarma intenzivní on-line kurzy češtiny, zaměřené na matky a ženy s cílem začlenit je do české společnosti.

ČESKÁ CENTRA POMÁHAJÍ
Pomoc Českých center lidem zasaženým válkou na Ukrajině byla pod vedením Ondřeje Černého, generálního ředitele, a Radky Rubiliny, ředitelky Českého centra Kyjev, nastartována okamžitě v den invaze Ruska na Ukrajinu. Nabídka pomoci směrem ven se odehrává ve dvou hlavních rovinách: První se promítá do komplexní pomoci všem zaměstnancům Českého centra Kyjev a ukrajinským umělcům, kteří přijíždějí do České republiky. Byla zajištěna pomoc v otázkách administrativy, ubytování a finanční podpory pro počáteční dobu jejich pracovního pobytu v Čechách. Plánovaný rozpočet Českého centra Kyjev je plně využit na pokrytí nákladů stipendijního a rezidenčního programu, zaměřeného na  finanční a profesní podporu ukrajinských umělců. Druhá rovina reflektuje oblast jazykové integrace a výuky češtiny pro Ukrajince. Pilotní kurzy pro nejširší veřejnost odstartovaly 21. 3. 2022.

„Česká centra okamžitě spustila rychlé mechanismy komplexní pomoci všem kolegům a zaměstnancům Českého centra Kyjev. Došlo k rozšíření programových aktivit zahraniční sítě Českých center. Pražské ústředí ČC odstartovalo rezidenční program pro ukrajinské umělce a díky Nadaci J&T integrační kurzy češtiny,“ řekl Ondřej Černý, generální ředitel Českých center.

PROJEKT ONLINE INTEGRAČNÍCH KURZŮ ČEŠTINY ZDARMA
Česká centra organizují bezplatné online kurzy češtiny zdarma pro občany Ukrajiny, kteří byli nuceni opustit svou zemi a našli azyl v ČR. Zájemcům je nabízena kvalitní výuka pod vedením zkušených lektorek a lektorů češtiny. První pilotní kurzy byly zahájeny v pondělí 21. 3. 2022, oficiální začátek je naplánován na pondělí 4. 4. 2022. Cílovou skupinou jsou především ukrajinské ženy a matky, které se musí rychle zorientovat v českém prostředí a zajistit své rodiny. Tento projekt je realizován díky významné finanční podpoře Nadace J&T. Tato nadace se ve své činnosti zaměřuje právě na individuální pomoc rodinám s dětmi, které aktivně čelí nepřízni osudu. Poskytuje finanční, materiální pomoc a poradenství. Jazykové kurzy Českých center budou díky této cílené podpoře organizovány až do konce října 2022. Kromě integrace kurzistů do české společnosti má tento projekt ještě další rovinu, a to pracovní příležitost pro lektorky z ČC Kyjev.

„Česká centra se rozhodla cílit svou okamžitou pomoc konkrétně a adresně. Investujeme více energie do jednotlivců, aktivně pracujeme na jejich začlenění do sítě uměleckých organizací
a české společnosti,“ konstatuje Radka Rubilina, ředitelka Českého centra Kyjev.

AKCE V SÍTI ČESKÝCH CENTER
Série programových a charitativních akcí s cílem vyjádřit podporu Ukrajině následovala prakticky vzápětí po ruské invazi na Ukrajinu.

„KREV A SLZY UKRAJINY“ V TEL AVIVU
České centrum Tel Aviv jako první kulturní institut v Izraeli reagovalo na situaci uspořádáním výstavy Krev a slzy Ukrajiny v divadle Hasimta Theater. „Čeští fotografové patří mezi světovou špičku, mezi nimi právě i Lenka Klicperová a David Neff. Jsem rád, že jejich snímky zachycující zvěrstva Putinových jednotek mohou vidět i obyvatelé Izraele. Jako bývalý novinář moc dobře vím, jak brutální může být informační válka. Proto je důležité, aby lidé v celém světě viděli, co se skutečně na Ukrajině děje,“ prohlásil Robert Mikoláš, ředitel Českého centra Tel Aviv. Výstava potrvá do 14. dubna.

AUKCE VÝTVARNÉHO UMĚNÍ V ČESKÉM CENTRU PAŘÍŽ
České centrum Paříž uspořádalo ve čtvrtek 10. 3. benefiční aukci uměleckých děl, jejíž výtěžek byl věnován prostřednictvím organizace Člověk v tísni na podporu Ukrajiny. Ředitel Českého centra Paříž Jiří Hnilica dodává: „Tato akce byla skutečně výjimečná a dokázali jsme ji uspořádat díky obětavosti všech zúčastněných během necelého týdne. Za pět dnů se nám sešlo 160 uměleckých děl a další jsme již museli odmítat. Své práce poslali nejen studenti či čerství absolventi pařížské Beaux-Arts, ale i jejich učitelé, nejen ukrajinští umělci, ale i čeští výtvarníci žijící ve Francii, či dokonce místní pařížští galeristé.“

BENEFIČNÍ KONCERTY A DALŠÍ AKCE, KTERÉ POMÁHAJÍ
Také další centra zorganizovala sbírky, benefiční akce, charitativní sbírky. České centrum Budapešť uspořádalo spontánní sbírku hned druhý den po útoku Ruska na Ukrajinu. V současné době připravuje charitativní koncert orchestru Giusto určený především pro diplomatické kruhy, jehož výtěžek bude věnován organizaci Migration Aid.
Hudební setkání s názvem Benefiční koncert pro Ukrajinu zorganizovalo také České centrum Vídeň ve spolupráci s dalšími evropskými kulturními instituty.
Koncert v Japonsku proběhl díky spolupráci Českého centra Tokio a Velvyslanectví ČR v Japonsku. Koncert byl živě přenášen na platformě YouTube a je stále k vidění na https://youtu.be/Q9UwiPXlmHc. Počet zhlédnutí ke dni 28. 3. činil 70 180 přičemž tento počet stále stoupá. České centrum Stockholm aktuálně připravuje ve spolupráci s Polským institutem, Litevskou ambasádou, místním zastoupením Evropské komise a Konserthuset Stockholm koncert, který bude zároveň natáčet švédská veřejnoprávní televize SVT. Prostřednictvím svého nadačního fondu Radiohjälpens vybere SVT další příspěvky od diváků u obrazovek. Osobní účast na koncertu potvrdila i švédská královská rodina.

Výtěžek ze sbírek a realizovaných aukcí, do kterých se Česká centra zapojila nebo realizovala v zahraničí, činí doposud bezmála 600 000 Kč. Finanční prostředky jsou poukazovány na konta lokálních poboček Červených křížů, ukrajinských ambasád či Člověka v tísni. Česká centra se dále zapojila do sdílení koncertů na podporu Ukrajiny: Koncert České televize (1. 3. 2022) či Koncert ČVUT z Betlémské kaple (9. 3. 2022).

MRAZIVÉ SNÍMKY, DEBATY, PROJEKCE z dalších zahraničních center
Projekt Stojíme za Ukrajinou: Ženy na frontě, večer plný debat, úvah ale i hudebních vystoupení vznikl ve spolupráci Českého centra New York, Generálního konzulátu Estonska, Generálního konzulátu Švýcarska a Rumunského kulturního institutu.

České centrum Londýn uvedlo panelovou diskusi Válka na Ukrajině: musíme si pomáhat vedenou bývalým redaktorem britského týdeníku The Economist. V současné době se připravuje další panelová diskuze, tentokrát se zaměřením na uprchlickou krizi a humanitární dopady válečného konfliktu.

Speciální filmovou projekci s názvem Solidarita s Ukrajinou uspořádalo České centrum Bukurešť ve spolupráci s rumunským partnerem One World Romania a Kinedok Romania. Na promítání dokumentárního filmu Země je modrá jako pomeranč (2020) navazovala debata s hosty. Promítání filmu se chystá také v Českém centru Mnichov. V současné době na svých webových stránkách odkazuje také na výstavu Jiná krása sestávající z fotografií z Donbasu 2017.  V prvním březnovém týdnu proběhlo promítání filmu Země je modrá jako pomeranč také v Českém centru Sofie. Další filmový program věnovaný Ukrajině pak toto centrum uspořádalo ve spolupráci s Balkan Documentary Center a Nadací Konrada Adenauera.

Hned v únoru navíc vznikl z iniciativy ústředí Českých center speciální projekt na sociálních sítích s názvem Pro Ukrajinu. Zahrnuje video-zdravice významných českých osobností, které na pozvání Českého centra Kyjev navštívily Ukrajinu v minulých letech a v současné době je stále aktuální: https://www.czechcentres.cz/pro-ukrajinu.

ČESKÁ CENTRA
Česká centra (ČC), příspěvková organizace Ministerstva zahraničních věcí ČR, jsou stěžejním nástrojem veřejné diplomacie zahraniční politiky České republiky a rozvíjejí kulturní vztahy mezi zeměmi. Jakožto kulturní institut jsou členem sítě zahraničních evropských kulturních institutů EUNIC. Prezentují naši zemi v široké škále kulturních a společenských oblastí: od umění přes kreativní průmysly až po propagaci úspěchů české vědy
a inovací. Věnují se výuce češtiny v zahraničí. Zapojují se do mezinárodních projektů a slouží jako platforma pro rozvoj mezinárodního kulturního dialogu. V současnosti působí v zahraničí celkem 26 poboček na 3 kontinentech. Kromě Českých center spravují také Český dům v Jeruzalémě a Bratislavě.
Činnost Českého centra Moskva a Českého domu Moskva byla kvůli ruské agresi na Ukrajině pozastavena.
www.czechcentres.cz

Přehled programů a aktuálních informací o aktivitách ČC na podporu Ukrajiny naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…