Česká centra ve světě připomenou výročí J. A. Komenského

14.11.2020 11:54

Letos na podzim uplyne 350 let od úmrtí Jana Amose Komenského (1592-1670), předního českého a evropského myslitele, humanisty a zakladatele moderní pedagogiky. Česká centra připomínají Komenského osobnost sérií kulturních a společenských akcí.

Česká centra ve světě připomenou výročí J. A. Komenského
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

Do událostí spojených s oslavami se zapojují pobočky Českých center v Rotterdamu, Římě, Bratislavě, Tokiu či Varšavě. Připraveny jsou přednášky, výstavy, venkovní akce. Například výstava s názvem Labyrint světa, kterou pro Česká centra kurátorsky připravil Jaroslav Anděl, se jako jeden z mála projektů koná ve venkovním prostoru v atraktivních kulisách Komenského náměstí v Bratislavě. Odsud pak poputuje do dalších evropských měst.

Za nejbližšími sousedy

Inspirativním způsobem přistoupilo k připomenutí odkazu J. A. Komenského České centrum Bratislava. Přesně na den výročí Komenského úmrtí (15. 11.) připravilo zahájení outdoorové výstavy s názvem Labyrint světa, umístěné symbolicky na Komenského náměstí. Kurátor výstavy Jaroslav Anděl ji koncipoval speciálně pro tento prostor: ve specifickém kontextu zde bude možné vidět netradiční prolnutí úryvků textů z Labyrintu světa spolu s jedinečnými kolážemi od Miroslava Huptycha. Spojením městského útvaru s vyprávěním symbolického příběhu nabízí zajímavou inspiraci pro plánovanou revitalizaci Komenského náměstí. Výstava vznikla ve spolupráci se Zastupitelským úřadem v Bratislavě a za podpory Metropolitního institutu Bratislava. Z Bratislavy poputuje do dalších slovenských měst a také do zahraničí - již v tuto chvíli o ni projevila zájem např. Česká centra v Berlíně, Madridu, Nizozemsku.

Komenský a Nizozemsko

Nizozemsko je s Komenským neodmyslitelně spjato, v Amsterdamu strávil posledních 14 let svého života. Jeho muzeum se nachází přímo v Naardenu, kde je pohřben. České centrum Rotterdam připomene Komenského spuštěním kampaně Českých center #GrowOurHumanity, díky které se do veřejného prostoru evropských metropolí dostávají inspirativní citáty českých myslitelů a humanistů - Václava Havla, Jana Patočky, T. G. Masaryka, a také J. A. Komenského. Do projektu se spolu s Českým centrem Rotterdam zapojily (a postupně dále zapojují) i další pobočky sítě, a to v Belgii (České centrum Brusel), Švédsku (České centrum Stockholm), Itálii (České centrum Milán), Bulharsku (České centrum Sofie), a zastupitelský úřad v Lucembursku.

Budovu české ambasády v Haagu tak v těchto dnech zdobí banner s nizozemským překladem Komenského citátu - Ne ze souhlasu, ale z pochybnosti se rodí pokrok, doplněný ilustrací Kateřiny Kotyk, studentky plzeňské Sutnarky. Kampaň, která bude do konce tohoto roku paralelně probíhat i digitálně, sdílejí tamní partnerské organizace, například Muzeum J. A. Komenského v Naardenu, Honorární konzulát v Groningenu nebo sdružení Evropských kulturních institutů EUNIC. K letošnímu výročí byly v Nizozemsku naplánovány dvě velké akce (Den Komenského a komeniologická konference v Naardenu), které byly z důvodu pandemie přesunuty na příští rok.

Další aktuální významnou událost připravilo České centrum Řím. V prestižních prostorách Paláce Braschi v centru římské metropole byla zahájena podzimní výstava J. A. Komenský – učenec v labyrintech Evropy 17. století, která vznikla ve spolupráci s českou ambasádou v Římě a Muzeem J. A. Komenského v Uherském Brodu. České centrum Tokio chystá přednášku japonského komeniologa prof. Šiničiho Sómy z Bukkyo University v Kjótu, který přiblíží pohled Japonců na Komenského v počátcích období Meidži i jeho vliv na formování japonského vzdělávání v západním stylu.

Do Polska či Maďarska také napřesrok

Zdaleka však nejde jen o letošek. V prvních měsících nadcházejícího roku hodlá připomenout Komenského osobnost konferencí, besedami nebo komiksovou soutěží pro mladé tvůrce České centrum Varšava. Kolegové z Českého centra v Budapešti zase připravují originálně pojatý projekt Stříbrná akademie, spojující myšlenkový odkaz J. A. Komenského se sociologickou sondáží v prostředí univerzit třetího věku a jejich posluchačů. Další vlna akcí pak bude následovat především ve výročním roce 2022, kdy si připomeneme 430 let od Komenského narození.

Česká centra, příspěvková organizace Ministerstva zahraničních věcí ČR, jsou stěžejním nástrojem veřejné diplomacie zahraniční politiky České republiky a posilují dobré jméno ČR ve světě. Jakožto kulturní institut jsou členem sítě zahraničních evropských kulturních institutů – EUNIC. Prezentují naši zemi v široké škále kulturních a společenských oblastí: od umění přes kreativní průmysly až po propagaci úspěchů české vědy a inovací. Věnují se výuce češtiny v zahraničí. Zapojují se do mezinárodních projektů a slouží jako platforma pro rozvoj mezinárodního kulturního dialogu. V současnosti působí v zahraničí celkem 25 poboček na 3 kontinentech – kromě Českých center spravují také Český dům v Moskvě, Jeruzalémě a Bratislavě. Více ZDE.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…