Česká centra ve světě připomínají nedožité osmdesátiny Václava Havla

08.09.2016 17:30

Česká centra připomenou nedožité osmdesátiny Václava Havla (5. 10. 1936 – 18. 12. 2011). Vzpomínkový cyklus zahrnuje výstavy, divadelní představení, filmové projekce, přednášky, besedy s pamětníky. Díky spolupráci se zastupitelskými úřady se o Havlově výročí hovoří v celé Evropě a Americe. V některých zemích se téma objevilo již na jaře. Hlavní část vzpomínkových akcí je plánována na podzim letošního roku. Většina programů se koná ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla.

Česká centra ve světě připomínají nedožité osmdesátiny Václava Havla
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

V ZAHRANIČÍ OD JARA

První kulturní aktivita připomínající nedožité Havlovy osmdesátiny odstartovala v Rumunsku a Moldavsku na jaře letošního roku. Sympaticky kontroverzní výstava přiblížila bývalého prezidenta očima významných českých výtvarníků. Šéf Českého centra Bukurešť a kurátor výstavy František Zachoval se zasadil o netradiční, ale po všech stránkách zajímavé otevření celého tématu. Následovaly další jarní akce na Slovensku a na Ukrajině. České centrum Kyjev spoluorganizovalo v rámci týdne trvajících oslav premiéru Havlovy hry Asanace a České centrum Bratislava odstartovalo celoroční program sestávající z veřejných čtení z Havlových knih. Slovenská série akcí vyvrcholí v říjnu.

NOVÁ VLNA OD ZÁŘÍ

Další část oslav začíná v září a velká část akcí se koná i v říjnu. Vše se odehrává ve formě rozmanitých kulturních událostí. Na pořadu jsou divadelní představení, filmové projekce, výstavy, přednášky, besedy s pamětníky. Nedílnou součástí Havlovy reminiscence je panelová výstava, kterou připravila Česká centra ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů (ÚSTR) a Knihovnou Václava Havla nazvaná Václav Havel: Politika a svědomí. Autor Jan Hron (ÚSTR) zvolil koncepci vycházející z Havlových myšlenek obsažených v jeho známých textech. Na jaře byla k vidění v Praze, v průběhu letošního roku se zaměřuje na návštěvníky v Berlíně, Bernu, Bratislavě, Miláně, Mnichově, New Yorku, Sofii, Soulu, Stockholmu, Tokiu a ve Varšavě.

ROZSÁHLÁ AKCE VE VÍDNI

České centrum Vídeň pod vedením ředitele Martina Krafla využilo uměleckých souvislostí: Jevištěm dramatika a disidenta Václava Havla se v letech 1975-1986 stal vídeňský Burgtheater pod egidou ředitele Achima Benninga. Od 21. 9. až do 17. 4. 2017 zhlédnou návštěvníci rakouského Divadelního muzea výstavu kurátorky Anny Freimanové (KVH). Koncepce pracuje s výběrem fotografií, scénářů, kostýmů, dokumentů a videozáznamů Havlových her ve vídeňském Burgtheateru v dobách disentu. V rámci doprovodného programu jsou plánovány besedy s režiséry (například Achimem Benningem, tehdejším ředitel Burgtheateru), herci a kurátorkou výstavy.

BRATISLAVA, BUDAPEŠŤ, BRUSEL

Na podzim začnou akce také v dalších Českých centrech. Na maďarské publikum čeká hravý program v rámci druhého ročníku festivalu Vítejte na Václaváku/ Zaostřeno na Havla. Ředitelka Českého centra Budapešť přizvala ke spolupráci maďarské bohemisty. Dvoudenní festival zaměřený speciálně na Havlovu divadelní tvorbu a činnost v oblasti lidských práv proběhne v Amsterdamu pod taktovkou Českého centra Haag. Slavné Odcházení přijde v říjnu do Madridu, a to díky inscenaci divadelního souboru The Zombie Company. Během listopadu se v Bruselu uskuteční konference ve spolupráci se Stálým zastoupením ČR při EU, European Partnership for Democracy a Knihovnou Václava Havla,

Havel jako myslitel a jeho vliv na uspořádání česko-německých vztahů je tématem center v Německu (Mnichov a Berlín). Odkaz lidských práv se promítá do programů organizovaných Českým centrem Sofie. Ve Stockholmu připomenou Havlovy divadelní hry v rámci populárního letního programu Mětského divadla.

S respektem je Václav Havel přijímán zejména v USA, čehož využilo České centrum New York a ve spolupráci s partnery připravilo koncepci rozsáhlého programu NYC konference forum 2000. Je plánována na listopad letošního roku. Další chystané akce proběhnou ve Varšavě a v Bratislavě. V této slovenské metropoli navíc vyvrcholí programový cyklus, a to vystoupením Martina C. Putny. Český myslitel odhalí Havlovu osobnost z pohledu undergroundu - filozofie uceleného pohledu na svět.

ZÁJEM TAKŘKA GLOBÁLNÍ

Veškeré uvedené akce představují vyvrcholení více než ročního úsilí, příprav a dramaturgie. Cílem je nejen vlastní připomenutí Havlovy osobnosti, ale též události významné z hlediska mezinárodních vztahů. Tradičním partnerem těchto tematických událostí je Knihovna Václava Havla a Ústav pro studium totalitních režimů. Díky iniciativě a spolupráci ředitelů center v zahraničí se také podařilo navázat spolupráci s významnými světovými institucemi (Národní galerie Bukurešť, Divadelní muzeum ve Vídni (Rakousko), Václav Havel Library Foundation (USA), Columbia University (USA), George Washington University (USA), Státní univerzita a Divadelní škola v Miláně (Itálie), Hanns-Steidel-Stiftung a Intitut für Zeitgeschichte (Německo).

Do realizace vzpomínkových akcí k nedožitým osmdesátinám Václava Havla se zapojila takřka všechna Česká centra. Jak je jednotliví ředitelé uchopí a jak kreativně se rozhodnou představit „osobnost V. H.“ zůstává v jejich režii. V průběhu roku 2016 se díky Českým centrům uskuteční ve světě více než 40 akcí věnovaných tématu Václav Havel.

Více informací ZDE

ČESKÁ CENTRA

Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí ČR pro propagaci České republiky v zahraničí. Na mezinárodním poli prosazují zejména české kulturní a kreativní průmysly a zaměřují se také na oblast vědy, výzkumu a inovací. Síť českých center působí ve 22 velkoměstech na třech kontinentech. V loňském roce uspořádala Česká centra více než 2 300 akcí (výstav, veletrhů, přednášek a prezentací) a oslovila téměř 2,5 mil. návštěvníků.

Od července 2016 je generálním ředitelem Jan Závěšický.

Podle analýzy Economic ImpacT v roce 2015 přinesla 1 Kč vložená do činnosti ČC v zahraničí dalších 2,84 Kč externích zdrojů a partnerství. Každou korunou vloženou do propagace ČC získala ČR celkově 3,84 Kč pro propagaci země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…