Česká filharmonie: Rafael Payare diriguje Novoroční koncert

31.12.2017 18:20

Ačkoli by se mohlo zdát, že skladba s názvem „Ruské Velikonoce“ se v silvestrovsko-novoročním programu ocitla omylem, opak je pravdou.

Česká filharmonie: Rafael Payare diriguje Novoroční koncert
Foto: Václav Jirásek
Popisek: Česká filharmonie

Přestože dílo má jasné mimohudební téma, je to především mimořádně brilantní předehra a jedna z nejlepších Korsakovových skladeb. Zároveň poskytuje skvělou příležitost pro hráče orchestru, aby předvedli své umění v sólech pro housle, violoncello, trombon, klarinet a flétnu. Dirigent Rafael Payare ji zvolil po předchozí spolupráci s Českou filharmonií v cyklu O, která nadchla obě strany.

V roce 2018 oslavíme 100 let od vzniku samostatné Československé republiky. Proto jsme se tentokrát místo mezinárodní pěvecké hvězdy rozhodli přizvat do programu dva vynikající mladé české umělce. Ivo Kahánka ani Jiřího Vodičku není třeba našim posluchačům představovat.

Ivo si pro své vystoupení vybral romantický Griegův Klavírní koncert, který je blízký jeho hudebnímu naturelu. Jiří se představí ve dvou virtuózních a mimořádně barvitých skladbách Camilla Saint-Saënse a Pabla de Sarasateho. Jižním temperamentem je naplněno Ravelovo Bolero, které je zároveň brilantní ukázkou instrumentačního mistrovství svého autora, které projevil i při orchestraci Musorgského Obrázků z výstavy.

Pokud na koncert zavítáte, můžete se těšit i na zajímavý jihoamerický přídavek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…