Česká krajina: Pastvinu divokých koní v Milovicích zítra uklidí dobrovolníci

08.04.2016 14:20

Další dobrovolnická akce zaměřená na úklid pastviny divokých koní se uskuteční zítra od 9:30 hodin v Milovicích. Brigádu pořádá společnost Česká krajina, která na čtyřicetihektarové pastvině chrání ohrožené druhy rostlin a živočichů prostřednictvím přirozené pastvy divokých koní a zpětně šlechtěných praturů.

Česká krajina: Pastvinu divokých koní v Milovicích zítra uklidí dobrovolníci
Foto: ceskakrajina.cz
Popisek: Česká krajina

„Pastvinu jsme v minulých dvou letech uklízeli opakovaně. Ale jak zvířata spásají travnaté porosty a křoviny, odkrývají další místa, kde se nacházejí černé skládky nebo nebezpečné předměty ještě z dob existence vojenského prostory jako jsou kusy želez, dráty a podobně,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.

Účast na úklidu již potvrdili dobrovolníci nejenom z Milovic, ale také z dalších míst Středočeského kraje, Vysočiny nebo Jižních Čech. „Chtěl bych všem, kdo nám zítra přijdou pomoci, moc poděkovat. Bez přispění dobrovolníků bychom sami pastvinu nezvládli uklidit,“ doplnil Dalibor Dostál.

S úklidem budou pomáhat rovněž pracovníci Správy městských lesů Benátky nad Jizerou, kteří poskytnou potřebnou techniku a prostředky na sběr a odvoz odpadků.

„Díky patří také členům vojenského klubu Military Experience, kteří v lednu z vlastní iniciativy provedli úklid druhé, stodvacetihektarové pastviny u Benátek nad Jizerou,“ navázal Dalibor Dostál. Každý z dobrovolníků by si měl vzít vlastní rukavice, protože na pastvině budou sbírat i rezavé železo, střepy a další druhy odpadků. Ochranářská organizace na projektech spojených s návratem a ochranou velkých kopytníků spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Na péči o divoké koně, zubry a pratury může přispět také veřejnost zasláním dárcovské zprávy ve tvaru DMS KRAJINA na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30 korun, na péči o zvířata a rezervace jde 28,50 korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců. Mezi další možnosti podpory patří dárcovský portál Darujspravne.cz nebo nákup ve vybraných e-shopech prostřednictvím portálu Givt.cz.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporují společnosti Ekospol, Net4Gas, Pivovar Zubr, Nadační fond rodiny Orlických, JK Jewels, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička i veřejnost. V rámci svého dobrovolnického programu projekt podpořili i studenti z Townshend International School v Hluboké nad Vltavou.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…