Česká leasingová a finanční asociace: Členové asociace v prvním pololetí půjčili firmám na stroje o 1,52 mld. Kč více než před rokem

09.09.2019 15:13

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) v letošním prvním pololetí poskytly firmám a podnikatelům na financování strojů či zařízení 14,85 miliardy korun, tedy o 1,52 miliardy více než ve stejném období loňského roku.

Česká leasingová a finanční asociace: Členové asociace v prvním pololetí půjčili firmám na stroje o 1,52 mld. Kč více než před rokem
Foto: red
Popisek: Česká leasingová a finanční asociace

To představuje meziroční růst o 11,4 %. Celkem členové asociace za prvních šest letošních měsíců profinancovali 9269 strojů nebo zařízení, meziročně o 10,3 % více. 

„Po loňské stagnaci nabrala oblast financování strojů a zařízení růstový směr. Ukazuje se, že malé a střední podniky, které jsou hlavní zákaznickou skupinou našich členů, mají pozitivní náhled na další vývoj. Po vzoru velkých společností řeší řada z nich problémy s nedostatkem pracovních sil nasazováním nových technologií, robotizací a automatizací výroby ve shodě s trendy podporovanými iniciativou Průmysl 4.0,“ říká generální tajemník ČLFA Jaroslav Krutilek.

Firmy při pořizování strojů a zařízení využívají nástroje určené výhradně k financování dané věci, tedy finanční leasing anebo účelový úvěr, ale stále častěji také operativní leasing, což je pronájem s doplňkovými službami. Zatímco v prvním pololetí roku 2018 činil co do objemu uzavřených obchodů podíl operativního leasingu v rámci financování strojů a zařízení 14,2 %, letos to bylo rovných 17 %. Měřeno počtem nově uzavřených smluv narostl podíl operativního leasingu ještě výrazněji: z loňských 19,3 % na letošních 28,8 %.

Nejvíce peněz si podnikatelské subjekty tentokrát půjčily na zemědělské a lesnické stroje (4,45 mld. Kč), na kovoobráběcí a ostatní obráběcí stroje (2,66 mld. Kč), na stroje pro těžbu, dobývání a stavebnictví (2,61 mld. Kč) a na manipulační a skladovací techniku (2,05 mld. Kč).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…