Česká leasingová a finanční asociace: Domácnosti si půjčují více peněz na automobily

19.12.2018 8:10

České rodiny si letos půjčují více peněz na nová i ojetá osobní vozidla než v loňském roce. Vyplývá to z podrobných výsledků České leasingové a finanční asociace (ČLFA) za první tři čtvrtletí letošního roku.

Česká leasingová a finanční asociace: Domácnosti si půjčují více peněz na automobily
Foto: red
Popisek: Česká leasingová a finanční asociace

Objem prostředků poskytnutých na privátní nová osobní vozidla meziročně stoupl o 12,9 % na 7,43 miliardy korun a počet nových smluv na financování nových osobních aut o 14,2 % na 31 534. Objem peněz určených na financování ojetých osobních vozidel pro domácnosti se zvýšil o 13,1 % na 4,81 miliardy korun a počet nových smluv na financování ojetých osobních aut o 4,9 % na 26 770.

„Potěšitelný je také fakt, že roste průměrná cena financovaných ojetých vozidel určených privátním zákazníkům. Zatímco na konci letošního třetího čtvrtletí tato průměrná prodejní cena činila 179 808 korun, o rok dříve to bylo 166 785 korun, meziročně tak stoupla o 7,8 %. Rodinám se daří, a proto se při nákupu ojetého vozu nebojí investovat větší částky. To by se mělo postupně projevit i v celkové struktuře vozového parku v České republice, pro který je charakteristický vysoký průměrný věk vozidel. Omlazení je velice žádoucí z pohledu bezpečnosti na silnicích i ochrany životního prostředí,“ říká generální tajemník ČLFA Jaroslav Krutilek.

Členské firmy asociace, která sdružuje největší hráče v oblasti financování automobilů, poskytly během tří letošních čtvrtletí na nové i ojeté osobní automobily celkem 47,61 miliardy korun, o 3,4 % více než ve stejném období loňského roku. Na domácnosti z toho připadá 12,24 miliardy korun. Prostřednictvím produktů členů ČLFA bylo financováno 54,5 % všech nových privátních osobních aut, která byla prvně registrována v České republice během ledna až září letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…