Česká literatura v Bukurešti uspěla

31.05.2015 19:09

Ve dnech 20. až 24. května 2015 proběhl v Bukurešti mezinárodní knižní veletrh. Hlavním hostem byla Česká republika.

Česká literatura v Bukurešti uspěla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Knihovna, ilustrační foto

Šest českých spisovatelů, jmenovitě Kateřina Tučková, Kateřina Rudčenková, Tomáš Zmeškal, Roman Ráž, Martin Vopěnka a Tomáš Míka, tu prezentovalo knižní překlady své prózy a poezie. Národní prezentaci organizovalo Ministerstvo kultury České republiky ve spolupráci s Českým centrem Bukurešť – a zejména zásluhou jeho ředitele Františka Zachovala byl zájem o české autory naprosto výjimečný.

Ještě před veletrhem se objevilo v nejrůznějších médiích, od internetu přes tisk a rozhlas po televizi, cca padesát zpráv, během pěti veletržních dní pak autoři absolvovali více než třicet rozsáhlých rozhovorů. Český stánek nabízel ke koupi komplet titulů z české literatury přeložených do rumunštiny za poslední dekádu, vedle výše jmenovaných autorů mj. knihy Patrika Ouředníka, Petry Hůlové, Miloše Urbana, Václava Havla, Milana Kundery, Bohumila Hrabala, Karla Hynka Máchy i Jana Husa; dále byly k nahlédnutí novinky české literatury posledních let a řada propagačních materiálů v rumunštině, angličtině a němčině. Samotná autorská vystoupení pak zdařile kombinovala zástupce české strany s vybranými spisovateli, novináři, kritiky, historiky a bohemisty z Rumunska (například Mircea Cărtărescu, Adrian Cioroianu, Gabriel Liiceanu, Lidia Našincová, Dan Duta).

Národní prezentace na bukurešťském knižním veletrhu ukázala, že zájem o českou literaturu, a nejen tu současnou, je v Rumunsku nadstandardní. Konkrétně pak byly nejen zpropagovány aktuálně publikované tituly, ale i domluveny překlady dalších knížek v příštích letech – jak českých autorů v rumunštině, tak rumunských autorů v češtině. V započaté spolupráci má jistě smysl pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

7:02 ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…