Česká mincovna: Tesla potřetí na minci, tentokrát bezdrátově

01.05.2023 20:41 | Tisková zpráva

Česká mincovna v rámci oslav 30 let od svého vzniku vydává třetí minci s fyzikem a vynálezcem Nikolou Teslou. Po první, zobrazující spor s Edisonem, a druhé s motivem elektrických výbojů je na minci tentokrát vyobrazeno téma bezdrátové komunikace. I předposlední stříbrná mince ze čtyřdílné série s vyobrazením srbského génia je vyražená v nákladu 1 500 kusů, váží 31,1 g a měří 37 mm. Jejím autorem je Asamat Baltaev, který medailérství vystudoval v Jablonci nad Nisou.

Česká mincovna: Tesla potřetí na minci, tentokrát bezdrátově
Foto: ceskamincovna.cz
Popisek: Česká mincovna - logo

Bezdrátový přenos energie byl dalším krokem v Teslově elektrické revoluci. Geniální srbský fyzik dokázal, že energii jde vyrobit a přenášet bezdrátově, a to na velké vzdálenosti. Svět bohužel nebyl na Teslův vynález připraven – takto dostupná elektřina byla v rozporu s plány jeho podporovatelů. Bankéř J. P. Morgan tušil, že Tesla chce bezdrátově přenášenou energii poskytnout všem zdarma, a tak ho v nákladné realizaci nepodpořil. Tesla se tedy soustředil na bezdrátový přenos informací a o několik let dříve než Ital Guglielmo Marconi svůj vynález patentoval. Marconi ale na přenosu signálu na vzdálenost několika kilometrů pomocí rádiových vln zbohatl a získal za něj i Nobelovu cenu. Tesla se s ním po léta soudil a spravedlnosti bylo učiněno zadost až půl roku po jeho smrti, kdy americký nejvyšší soud prohlásil Marconiho patenty za neplatné a přiřkl autorství rádia Nikolovi Teslovi.

„Teslovy vynálezy znamenaly pro celé lidstvo obrovský skok kupředu, a proto jsme se v České mincovně rozhodli vyjít investorům a sběratelům vstříc – nepřipomínáme fyzika jen jednou mincí, ale ukazujeme jeho geniální vynálezy ve čtyřdílné sérii. Ta má také vyšší sběratelský potenciál. U podobných sérií jsme v minulém období zaznamenali až 20% meziroční nárůst zájmu, a to i z důvodu ochrany investovaných peněz před inflací,“ říká obchodní ředitel České mincovny Aleš Brix.

Geniálnímu fyzikovi N. Teslovi, který studoval na Karlově univerzitě v Praze, bude v rámci této série věnována ještě jedna, také stříbrná mince. Všechny čtyři mají ryzost 999 / 1 000 a v provedení proof jsou dostupné i zvlášť, a to za zhruba dva tisíce korun.

Autor mince, medailér Asamat Baltaev, DiS., se do ČR vydal studovat na popud svého otce, který pracoval v Rusku jako rytec. V patnácti letech nastoupil na obor rytectví na SUPŠ a VOŠ v Turnově, po maturitě pokračoval na VOŠ v Jablonci nad Nisou v oboru medailérství. Tam už od druhého ročníku přijímal zakázky a zúčastňoval se soutěží. Jeho první realizací pro ČM byla medaile s motivem hradu Kost ze série medailí Hrady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

13:04 MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

Rada hl. m. Prahy v pondělí schválila veřejnou zakázku na kompletní rekonstrukci vestavby a střechy …