Česká móda opět zazáří. Pavel Ivančic na International Fashion Showcase v Londýně

10.02.2016 14:11

Klobouky kaktusovitého tvaru, excentrické výšivky, svůdné dámské šaty či romantismem inspirované fetišistické spodní prádlo – to jsou příklady kolekcí studentů a čerstvých absolventů

Česká móda opět zazáří. Pavel Ivančic na International Fashion Showcase v Londýně
Foto: Česká centra
Popisek: Česká centra

Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (UMPRUM), kteří se pod vedením Pavla Ivančice představí na přehlídce Last Fata Morgana, organizovanou ve spolupráci s Českým centrem
v Londýně.

Výstava proběhne v rámci International Fashion Showcase 2016 (IFS), oficiální doprovodné akce London Fashion Week od 19. do 23. února 2016 v prostorách majestátního Somerset House u řeky Temže. IFS se letos zúčastní 80 návrhářů z 24 zemí. 

JIŽ POTŘETÍ!

Čeští designeři se představí na International Fashion Showcase již potřetí, a to díky aktivnímu úsilí Českého centra v Londýně, jež se dlouhodobě věnuje propagaci české módy. „Rádi se podílíme na projektech, ve kterých se propojují různé umělecké žánry a obory. Tato přehlídka – nádherná, rozmanitá, odvážná, nápaditá a plná radosti – prezentuje kreativní talent českých umělců v té nejlepší možné podobě,“ dodává jeho ředitelka Tereza Porybná. V minulých letech se díky spolupráci Českého centra a Czech Fashion Council v Londýně představili například Pavel Berky, Jakub Polanka, Petra Ptáčková, Janja Prokić, Hana Frišonsová či Markéta Martišková.

MÓDNÍ UTOPIE

,,Hlavní myšlenkou expozice je vyjádřit pohled na módu jako vidinu lepšího světa, kde rovnoprávnost, tolerance a svoboda patří mezi základní lidské hodnoty,” vysvětluje kurátor projektu Pavel Ivančic, přední český návrhář a absolvent prestižní londýnské designerské školy Central Saint Martins, který zároveň vede ateliér módní tvorby na UMPRUM. Klíčovým kritériem pro výběr vystavovaných kolekcí byla podle Ivančice jejich schopnost vystihnout myšlenku skrze bezprostřední styl, experimentální přístup a cit pro inovaci společně se širokou znalostí krejčovství a techniky textilní tvorby. Téma české přehlídky vychází z celkové koncepce IFS v roce 2016, jímž je právě utopie jako prostor nových možností a představivosti.  

NOVÉ TALENTY

Vystavující návrháři - Filip Jakab, Karolína Juříková, Tereza Rosalie Kladošová, Markéta Kratochvílová, Monika Krobová, Sofya Samareva a Antonín Šimon  - ve svých kolekcích prolínají společenská témata s vlastními uměleckými myšlenkami: optická iluze, DIY art, nebo genderovou krizi. Hned čtyři z nich (Filip Jakab, Markéta Kratochvílová, Monika Krobová, Sofya Samareva) jsou letos nominováni na cenu Czech Grand Design. Ani na mezinárodním poli nejsou návrháři žádnými nováčky a mají za sebou spolupráce se zvučnými jmény jako Raf Simons, Steven Tai, Meadham Kirchhoff či Bernhard Willhelm.

LAST FATA MORGANA

Nápaditá instalace Aleše Kachlíka ze studia produktového designu vedeného přední designérskou dvojicí Olgoj Chorchoj připomíná jakýsi mytický strom hojnosti, ze kterého místo ovoce  visí oděvy různého charakteru – od chlupatých pestrobarevných šatů s kočičími motivy, přes průhledné plédy pokryté střapci až k džínovým dámským oblekům, inspirovaným uniformní jednoduchostí. Každý z designérů představí svůj osobitý styl, který jeho tvorbu činí jedinečnou. Odborným garantem londýnské expozice je Liběna Rochová. Výstavu doprovází i katalog s originálními fotografiemi od Karin Zadrick.

Součástí výstavy bude také workshop pro veřejnost zaměřený na současnou výšivku a tkaní či diskuze o aktuální situaci na poli módního průmyslu ve střední Evropě, kde Českou republiku zastoupí Pavel Ivančic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…