Česká národní banka: Inflace v říjnu mírně pod prognózou

10.11.2015 12:34

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v říjnu 2015:

Česká národní banka: Inflace v říjnu mírně pod prognózou
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Podle včera zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v říjnu 2015 meziročně o 0,2 %. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v říjnu meziročně zvýšily o 0,1 %. Inflace se tak stále nachází výrazně pod cílem ČNB, respektive pod dolní hranicí jeho tolerančního pásma.

Celková meziroční inflace byla v říjnu o 0,2 procentního bodu pod prognózou ČNB. Na této odchylce se dominantně podílely ceny potravin, jejichž meziroční růst v říjnu zaostal za očekáváním ČNB. Ve stejném směru – avšak v podstatně menší míře – působil o něco hlubší než prognózovaný meziroční pokles regulovaných cen a cen pohonných hmot. Opačný vliv na odchylku od prognózy měla nepatrně rychlejší korigovaná inflace bez pohonných hmot, která se v posledních měsících začala opět pozvolna zvyšovat. Na tento ukazatel jádrové inflace přitom působí růst domácí ekonomiky a mezd i oslabení koruny vůči dolaru. Tento vliv je tlumen pokračujícím poklesem zahraničních výrobních cen. Prognóza dopadů změn nepřímých daní se naplnila.

Zveřejněná data i nadále potvrzují nízkoinflační vývoj české ekonomiky v letošním roce. Podle prognózy ČNB se bude inflace postupně zvyšovat a na horizontu měnové politiky dosáhne dvouprocentního cíle, který v roce 2017 mírně překročí. V tom se bude odrážet odeznívání protiinflačního působení dovozních cen, které aktuálně klesají vlivem propadu výrobních cen v eurozóně i světových cen komodit. Ve druhé polovině příštího roku budou dovozní ceny působit již lehce proinflačně. Rostoucí domácí ekonomika bude zejména prostřednictvím zrychlujících mezd a cen dalších vstupů přispívat ke zvyšování nákladů a návazně i spotřebitelských cen na celém predikčním horizontu.

Výše uvedená prognóza předpokládá používání kurzu jako nástroje měnové politiky do konce roku 2016. Bankovní rada přitom v průběhu roku 2015 opakovaně konstatovala, že ČNB neukončí platnost kurzového závazku dříve než ve druhé polovině roku 2016. Dle hodnocení bankovní rady potřeba udržovat výrazně uvolněné měnové podmínky i nadále přetrvává, přičemž pravděpodobnost toho, že bude potřeba ukončit kurzový závazek dříve, než předpokládá prognóza, se postupem času zmenšuje. Na svém posledním měnovém zasedání bankovní rada v této souvislosti diskutovala prodloužení platnosti kurzového závazku. Shodla se, že jeho ukončení se pravděpodobně posouvá až do období okolo konce roku 2016.

Tomáš Holub, ředitel sekce měnové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

7:14 Český statistický úřad: Vstup do Evropské unie proměnil Česko

Před 20 lety Česko vstoupilo do Evropské unie, a započala tak etapa ekonomických i společenských změ…