Česká národní banka se setkala s učiteli na Moravě

19.11.2022 22:40 | Tisková zpráva

Zástupci ČNB se už podruhé setkali s učiteli druhého stupně základních škol a nižších ročníků středních škol, tentokrát na půdě Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Pedagogům představili výukové materiály ČNB na téma Osobní finance a Proč vznikají krize i nabídku Návštěvnického centra ČNB.

Česká národní banka se setkala s učiteli na Moravě
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Pro učitele byly připraveny dva vyučovací bloky zaměřené na výukové materiály ČNB, konkrétně na prezentace Osobní finance a Proč vznikají krize? Průvodci učitelům byli autoři těchto prezentací Zlata Komárková, náměstkyně ředitele sekce finanční stability a Luboš Komárek, náměstek ředitele sekce měnové. Dita Vejnárková, ředitelka Návštěvnického centra ČNB, pak učitele seznámila s jeho nabídkou a expozicemi: Lidé a peníze, která návštěvníky v Praze i v Brně seznamuje s historií naší měny a měnové politiky, a Za měnou, nová pražská expozice, která poodhaluje fungování centrální banky. Na úplný závěr setkání si Luboš Komárek pro učitele připravil prezentaci na aktuální téma Inflace – nakažlivý virus ekonomiky, která bude zveřejněna na webu ČNB.

ČNB si uvědomuje, že v napjatých učebních plánech je těžké hledat čas, prostor a motivaci pro přípravu uceleného bloku, ve kterém by učitelé předali dětem v souvislostech alespoň základy finanční a ekonomické gramotnosti. Proto pro učitele a jejich žáky vytvořila stručné výukové materiály, se kterými mohou různě pracovat, a to nejen v hodinách občanské nauky. Například prezentace na téma Osobní finance je k dispozici také v anglickém jazyce, a lze ji tak využít i v hodinách angličtiny. Prezentaci doplňují i metodické listy, které doporučují pedagogům, co k jednotlivým snímkům prezentace s žáky probrat, a to včetně otázek a příkladů.

První setkání s učiteli uspořádala ČNB na jaře přímo ve své pražské centrále.

Všechny podklady najdete na www.cnb.cz/feg a více informací o Návštěvnickém centru i jeho programu naleznete na www.nc.cnb.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…