Česká národní banka vydá výroční bankovku 1000 Kč s přítiskem kolku

16.01.2023 10:57 | Tisková zpráva

Přesně 30 let od zahájení úspěšného rozdělení česko-slovenské měny vydá Česká národní banka novou bankovku 1000 Kč s přítiskem v podobě bankovkového kolku a výročního loga.

Česká národní banka vydá výroční bankovku 1000 Kč s přítiskem kolku
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

K dostání bude od 8. února 2023 výměnou za jiné české bankovky nebo mince v hodnotě 1 000 Kč na pokladnách všech pracovišť ČNB, a to do vyčerpání zásob.

Výroční bankovku tvoří tisícikoruna vzoru 2008 s přítiskem na lícní straně kuponu. Vzhledem k tomu, že bankovka odkazuje na 30. výročí vzniku české a slovenské koruny, s nímž bylo spojené mimo jiné kolkování bankovek, tvoří tento přítisk právě motiv dobového tisícikorunového bankovkového kolku z roku 1993 a také výroční logo 30 let ČNB od akademického malíře Jana Solpery. Přítisk nemá vliv na hodnotu ani platnost bankovky, lze ji tedy použít k platbám za zboží a služby.

Anketa

Chcete, aby Danuše Nerudová zůstala v politice?

3%
94%
hlasovalo: 17814 lidí

Česká národní banka vydá do oběhu celkem 200 tisíc kusů výročních bankovek 1000 Kč. Zájemci je získají od 8. února 2023 až do rozebrání zásob výměnou za jiné české bankovky nebo mince v hodnotě tisíc korun. Výměna bude možná pouze osobně na pracovištích ČNB v Praze, Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně a Ostravě, a to v prodloužených pokladních hodinách od 7:30 do 16:00.

Limit výměny je stanoven na 5 kusů výročních bankovek na osobu. V zájmu rychlého odbavování na pokladnách Česká národní banka doporučuje, aby si lidé připravili bankovky v částce odpovídající požadovanému počtu výročních bankovek. Bankovky se nedají předem objednat ani zaslat.

Tato výroční tisícikoruna je v pořadí druhou českou bankovkou, která je opatřena speciálním přítiskem. První byla stokoruna (více ZDE), která byla vydána v roce 2019 u příležitosti 100 let od měnové odluky od Rakouska-Uherska.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…