Česká národní banka vydává zlatou minci hradu Bouzov

31.05.2017 11:12

Česká národní banka vydává zlatou minci s motivem moravského hradu Bouzov. Mince má nominální hodnotu 5 000 Kč a v novém desetidílném cyklu zlatých mincí „Hrady České republiky“ je třetí v pořadí. V prodeji je od 30. května 2017.

Česká národní banka vydává zlatou minci hradu Bouzov
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Vydáno bude 3 000 mincí v běžném a 7 400 mincí ve špičkovém (proof) provedení. Autorem mince je přední český medailér Josef Oplištil.

Díky svému jedinečnému romantickému stylu patří Bouzov k nejkrásnějším hradům České republiky a také k našim nejnavštěvovanějším památkám. Těší mě, že k trvalému odkazu tohoto kulturního dědictví přispěje ve formě zlaté mince i Česká národní banka,“ uvedl člen bankovní rady Vojtěch Benda.

Na lícní straně mince se nachází detail hradní zdi s arkádou. Pod oblouky jsou zavěšeny prapory s heraldickými zvířaty z velkého státního znaku. Po obvodu mince je umístěn název státu a tematického cyklu spolu s označením nominální hodnoty mince. Pod hradní zdí najdeme značku České mincovny, která minci vyrobila. Na rubové straně mince je zobrazen hrad Bouzov, včetně vstupního mostu a hradeb. Název hradu, rok ražby a iniciály autora mince jsou umístěny při horním okraji.

Nominální hodnota mince 5 000 Kč není prodejní cenou; ta zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu zlata a náklady spojené s výrobou. Mince bude představena přímo v prostorách hradu Bouzov, který je ve správě Národního památkového ústavu. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů.

Tematický cyklus zlatých mincí vydávaných ČNB otevřel koncem května loňského roku hrad Kost. Druhá mince byla věnována hradu Bezděz. Do roku 2020 se na zlatých mincích představí ještě hrady Pernštejn, Zvíkov, Rabí, Veveří, Švihov, Bečov nad Teplou a Buchlov. Cyklus je součástí emisního plánu pamětních mincí na období 2016 až 2020 schváleného bankovní radou ČNB.

Marek Zeman
ředitel odboru komunikace ČNB

Podrobnější informace o technické realizaci

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…