Česká obchodní inspekce: Adventní kalendář dává tipy na udržitelné nákupy

05.12.2020 22:45

Jak přispět ochraně života na planetě při nakupování, ukáže od 1. do 24. prosince speciální adventní kalendář pro spotřebitele.

Česká obchodní inspekce: Adventní kalendář dává tipy na udržitelné nákupy
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Na facebooku a twitteru v něm síť Evropských spotřebitelských center vydá 25 tipů k udržitelnějšímu nakupování přes internet, cestování či gastronomii. Poslední 25. tip bude štědrovečerním bonusem.

Na online konferenci ke Dni spotřebitele pořádané 1. prosince v rámci německého předsednictví EU zazněla důležitá otázka: Jak zajistit život našich dětí v kvalitě, jakou máme dnes? Jaké změny můžeme udělat dnes, abychom zajistili důstojný život v budoucnosti? Některé odpovědi nabízí speciální adventní kalendář sítě Evropských spotřebitelských center, jehož „okénka“ budou ode dneška každý den „otevírána“ na https://www.facebook.com/esccr a https://twitter.com/EvrSpotrCentrum.

„Každý může ke zlepšení situace přispět zdánlivými drobnostmi. Nákupem lokálních a sezonních potravin, výrobků s Ekoznačkou EU a podobně. Zboží zakoupené online je šetrnější vyzvedávat osobně na výdejním místě, aby jednotlivé vozy doručovacích služeb nemusely při objíždění domácností zatěžovat prostředí života v obcích a městech hlukem a emisemi. A lze pro ně jít pěšky nebo jet MHD či na kole, pokud není nutné použít auto,“ uvádí příklady Ondřej Tichota z Evropského spotřebitelského centra Česko. „Nemluvě o snaze snížit počet vracených výrobků zakoupených online.“

Adventní kalendář poukazuje i na problém s vyhazováním nefunkčních věcí, které je ale přitom možné opravit. Vyhodit je znamená, že se musí nějaký nový produkt vyrobit. To zatěžuje životní prostředí například těžbou a zpracováním surovin a množstvím vody použité a znečištěné při výrobě. Podobně je vhodné recyklovat materiály i zbytky potravin.

„Při plánování dovolené je šetrnější vyhýbat se přelidněným destinacím a poohlédnout se po hotelu či cestovní kanceláři, které se snaží chovat udržitelně. Výběr kempu může ovlivnit také to, jak se jeho provozovatel staví k životnímu prostředí, například zda třídí odpady,“ představuje Ondřej Tichota další z témat kalendáře.

Ten se věnuje také dopravě. Pokud lze, především na kratších trasách, použít vlak nebo autobus, je to vhodnější než letět. A někdy i časově výhodnější. Pokud je nutné letět, je šetrnější vybrat přímý let bez přestupu.

Síť Evropských spotřebitelských center bezplatně pomáhá spotřebitelům řešit spory s podnikateli z jiných zemí Evropské unie, Velké Británie, Norska a Islandu. Je zřizována zúčastněnými státy a Evropskou komisí, která se udržitelností zabývá jako jedním ze svých hlavních témat. ESC Česko působí při ČOI a je také kontaktním místem pro nařízení o zákazu tzv. geoblockingu a pro online platformu ODR pro řešení sporů s internetovými prodejci. Síť ESC si letos připomíná 15leté výročí pomoci spotřebitelům při přeshraničním nakupování na jednotném trhu. Více na www.evropskyspotrebitel.cz a www.eccnet.eu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…