Česká obchodní inspekce: Hračka „Letadlo Funny Plane“ může škodit životnímu prostředí

10.01.2020 7:34

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je hračka, která představuje riziko pro životní prostředí. Jde o hračku Letadlo Funny Plane Arioso music.

Česká obchodní inspekce: Hračka „Letadlo Funny Plane“ může škodit životnímu prostředí
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce objevila na trhu plastovou hračku na baterie - letadlo, ve kterém sedí zvířátka. Hračka vydává světelné a zvukové efekty. Hračka je napájena bateriemi  3 x AA, není vhodná pro děti do 3 let. Hračka je prodávána v kartonové krabici.                

Česká obchodní inspekce zjistila příčinu nebezpečnosti, kdy zkoušky provedené odbornou laboratoří potvrdily významnou neshodu s požadavky směrnice (2011/65/EU – RoHS). Na pájeném spoji uvnitř hračky bylo zjištěno mnohonásobné překročení obsahu olova a to až na hodnotu 72,5 % oproti povolené limitní hodnotě 0,1 %. Nedodržení požadavků platné legislativy představuje závažné environmentální riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí. 

ČOI také zjistila další závady. K hračce nebyl přiložen v souladu s požadavky normy (EN 62115:2005 harmonizované k NV č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky) návod na použití obsahující bezpečnostní informace a pokyny pro bateriové hračky v českém jazyce ani v jiném jazyce. Piktogram nevhodné pro děti do 3 let nebyl doplněn stručným popisem druhu nebezpečí v českém jazyce, které si vyžaduje toto omezení (dle NV č. 86/2011 Sb.).

Na hračce ani na obalu nebyla uvedena identifikace výrobce (dle NV č. 86/2011 Sb.).

Česká obchodní inspekce z důvodu zamezení dalšího výskytu totožných výrobků na trhu vydala zákaz distribuce a stažení výše jmenovaných výrobků z trhu nebo z oběhu. Veškeré údaje o nebezpečné hračce byly předány kontaktnímu bodu RAPEX na Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR.

Identifikační údaje výrobku:
Název výrobku: „Funny Plane Arioso music“
Značka: neuvedena
Číslo modelu: No. 669
EAN:  neuveden
Výrobce: neuveden
Distributor: ZARTHA CRIPS s.r.o., Makovského 1177/1, 163 00 Praha 6, IČ:05193141
Původ výrobku: Čína

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne