Česká obchodní inspekce: Hračka, která může znamenat vážné riziko pro životní prostředí

16.01.2020 7:34

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce hračka, která představuje riziko pro životní prostředí. Jde o hračku Papoušek „TALK BACK PARROT“.

Česká obchodní inspekce: Hračka, která může znamenat vážné riziko pro životní prostředí
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce objevila na trhu hračku na baterie - dva textilní papoušci sedící na plastovém stojánku, který se nabízí pod názvem TALK BACK PARROT. Hračka vydává zvukové efekty a je prodávána v papírové krabici s plastovým průzorem. Hračka je napájena bateriemi  6 x AA. Hračka není vhodná pro děti do 3 let.

Inspektoři ČOI identifikovali příčiny nebezpečnosti, kdy zkoušky provedené laboratoří potvrdily významnou neshodu s požadavky právních předpisů (směrnice 2011/65/EU – RoHS). Na pájeném spoji uvnitř hračky bylo zjištěno mnohonásobné překročení obsahu olova - až na hodnotu 74,8 % oproti povolenému limitu 0,1 %. Nedodržení požadavků platné legislativy představuje závažné environmentální riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí. 

V rámci kontroly bylo také zjištěno, že k hračce nebyl přiložen návod na použití obsahující bezpečnostní informace a pokyny pro bateriové hračky v českém jazyce ani v jiném jazyce. Dále ani na obalu nebyla uvedena identifikace výrobce. Tím nebyly dodrženy požadavky (NV č. 86/2011 Sb.) o technických požadavcích na hračky a příslušné technické normy (EN 62115:2005 harmonizované k tomuto nařízení). 

Česká obchodní inspekce z důvodu zamezení dalšího výskytu totožných výrobků na trhu uložila ochranné opatření (ust. § 18a odst. 3 a 4 zákona č. 22/1997 Sb.), kterým je zákaz distribuce a stažení výše jmenovaných výrobků z trhu nebo z oběhu. Veškeré údaje o nebezpečné hračce byly předány kontaktnímu bodu RAPEX na Ministerstva průmyslu a obchodu.

Identifikační údaje výrobku:

Název výrobku „TALK BACK PARROT“
Značka: neuvedena
Číslo modelu: Item No.YS2009/ JD29016
EAN: 8545233290160
Výrobce: neuveden
Distributor: ZARTHA CRIPS s.r.o., Makovského 1177/1, 163 00 Praha 6, IČ:05193141
Původ výrobku: Čína

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…