Česká obchodní inspekce: Kontrola platebních karet neprokázala porušení příslušných nařízení

29.01.2022 19:27 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce v minulém roce kontrolovala dodržování nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2015/751, o mezibankovních poplatcích za karetní platební transakce. Celkem provedla 103 kontrol a v této oblasti nezjistila žádné nedostatky.

Česká obchodní inspekce: Kontrola platebních karet neprokázala porušení příslušných nařízení
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce uskutečnila v minulém roce (od 21. června do 29. října 2021) kontroly zaměřené na dodržování nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2015/751, o mezibankovních poplatcích za karetní platební transakce, které je zapracováno do české legislativy ve formě zákona č. 370/2017, o platebním styku. Cílem akce byla i kontrola dalších právních předpisů. 

Anketa

Máte důvěru v prof. Jiřího Berana?

91%
5%
hlasovalo: 24034 lidí

ČOI celkem provedla 103 kontrol a porušení nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2015/751, o mezibankovních poplatcích za karetní platební transakce, a zákona č. 370/2017, o platebním styku, nezjistila. Porušení některých jiných právních předpisů zjistila při 42 kontrolách. Převážně se jednalo o porušení některého ustanovení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, které bylo prokázáno celkem v 59 případech. V 18 případech spotřebitel nebyl řádně seznámen s cenou nabízených výrobků a poskytovaných služeb (§ 12) a v 11 případech byly porušovány zásady poctivosti prodeje (§ 3). Porušení dalších právních předpisů bylo zjištěno v menším počtu.
V některých kontrolních případech bylo zjištěno porušení více zákonů, resp. jejich jednotlivých ustanovení, současně.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce pravomocně uložila v tomto období 25 pokut v celkové hodnotě 65 000 Kč. Pro porušení povinností stanovených zvláštními předpisy uložila zákaz prodeje na 343 kusů výrobků v  hodnotě 20 047,30 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …