Česká obchodní inspekce: Kontrola stánkového prodeje jahod nepřinesla nic pozitivního

31.07.2017 17:49

S příchodem letní sezony se objevuje u českých silnic a veřejných prostranstvích měst a vesnic stánkový prodej ovoce a zeleniny. Česká obchodní inspekce Moravskoslezského a Olomouckého kraje se v těchto měsících zaměřila na stánkový prodej jahod. Celkem bylo provedeno 29 kontrol a ve 21 případech bylo zjištěno porušení zákona o ochraně spotřebitele.

Česká obchodní inspekce: Kontrola stánkového prodeje jahod nepřinesla nic pozitivního
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Inspektoři ČOI Moravskoslezského a Olomouckého kraje uskutečnili v období od 1. června do 15. července tohoto roku 29 kontrol, které byly zaměřené na stánkový prodej jahod. V rámci této mimořádné akce také kontrolovali nabídku a prodej dalších druhů ovoce a zeleniny.

Z celkového počtu kontrolovaných subjektů nebyl dodržen zákon o ochraně spotřebitele ve 21 případech, což je 72 %. Prodávající nevydali ve 12 případech na žádost spotřebitele doklad o zakoupení ovoce se všemi stanovenými údaji, 11 podnikatelů vážilo výrobky na úředně neověřených vahách, 9 obchodníků neinformovalo spotřebitele o cenách ovoce a zeleniny v souladu s cenovými předpisy, ve 4 případech nebyla prodávajícími dodržena zásada poctivého prodeje, kdy ve 3 případech bylo provedeno nesprávné účtování a v 1 případě došlo k nedodržení správné deklarované hmotnosti. Jeden prodávající, i přes zákaz ČOI, dále používal úředně neověřené měřidlo.

Za zjištěné nedostatky bylo uloženo 5 pokut formou příkazu na místě v celkové výši 6 000 Kč a v 16 případech budou zjištěné nedostatky předmětem správního a přestupkového řízení. Na 11 kusů vah byl vydán zákaz dalšího používání až do zjednání nápravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…