Česká obchodní inspekce: Kontrolované kouřovody měly jen administrativní nedostatky

26.07.2022 12:18 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce kontrolovala, zda kouřovody, používané pro odvod spalin od spotřebičů paliv do venkovního prostředí, splňují příslušné provozní a administrativní požadavky. Celkem zkontrolovala 36 výrobků, z nichž 7 podrobila laboratornímu testování. Dobrou zprávou je, že všechny testované výrobky splnili požadavky na plynotěsnost a odolnost proti tepelnému rázu.

Česká obchodní inspekce: Kontrolované kouřovody měly jen administrativní nedostatky
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce vyhodnotila kontroly kouřovodů, které uskutečnila v minulém roce. Cílem kontrolní akce bylo ověřit, zda nabízené kouřovody v tržní síti ČR, splňují požadavky stanovené nařízením Evropského parlamentu a Rady č. 305/2011. Harmonizovaná norma EN 1856-2:2009 specifikuje požadavky na pevné nebo ohebné kovové komínové vložky, pevné kouřovody a jejich tvarovky, používané pro odvod spalin od spotřebičů paliv do venkovní atmosféry, včetně jejich podpěr.

Inspektoři ČOI provedli 22 kontrol u 18 distributorů a 4 výrobců. Celkem bylo inspektory zkontrolováno 36 typů výrobků a nedostatky byly zjištěny u 22 typů výrobků. Jednalo se o formální nedostatky, jako například chybějící povinné značení, zamýšlené použití výrobku nebo další deklarované parametry a vlastnosti kouřovodů. Z důvodu ověření vlastností výrobků (dle vybraných článků normy EN 1856-2:2009) bylo odebráno 7 vzorků kouřovodů. Ty byly otestovány v akreditované zkušební laboratoři na plynotěsnost a odolnost proti tepelnému rázu.  Laboratorními zkouškami bylo zjištěno, že všechny vzorky vyhověly zkoušeným parametrům.

Česká obchodní inspekce uložila v 5 případech za porušení nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 305/2011, zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, a zákona č. 255/2012 Sb., o kontrole, pokuty v celkové hodnotě 65 000 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…