Česká obchodní inspekce: Na Živitelce více než polovina stánkařů porušila zákon

05.09.2017 10:38

Česká obchodní inspekce Jihočeského kraje a Vysočiny každoročně kontroluje stánkový prodej na jedné z našich největších zemědělských výstav Země živitelka.

Česká obchodní inspekce: Na Živitelce více než polovina stánkařů porušila zákon
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

V tomto roce uskutečnila 14 kontrol a více než polovina prodejců porušila právní předpisy a tím poškodili spotřebitele. Nejvíce obchodníci nedodrželi povinnosti spojené s vydáním dokladu o zakoupení na žádost spotřebitele se všemi náležitostmi a chybovali také v případě seznámení spotřebitele s cenou nabízených výrobků.

Česká obchodní inspekce uskutečnila ve dnech 24. až 29. srpna 2017 mimořádnou kontrolní akci na 44. ročníku mezinárodní výstavy Země živitelka. Tato výstava je tradičně zaměřena na přehlídku zemědělské techniky, rostlinné a živočišné výroby a v neposlední řadě na prodejní prezentace spotřebního zboží.

Inspektoři se zaměřili především na stánkový prodej spotřebního zboží a občerstvení a to jak ve smyslu zákona o ochraně spotřebitele, tak i zákona o technických požadavcích na výrobky a zákona o obecné bezpečnosti.

ČOI provedla celkem 14 kontrol, z toho jedna byla na základě podnětu spotřebitele. Závady byly zjištěny u 8 z nich, což je více než 57 %. Obchodníci nejvíce porušovali ustanovení týkající se náležitosti vydaného dokladu o zakoupení a také neměli oceňované zboží a výrobky.

Inspektoři uložili v 6 případech pokuty v celkové výši 8 500 korun za neseznámení spotřebitele s cenami nabízeného zboží, za vydání dokladu bez stanovených náležitostí a také za nesprávné účtování cukrovinek. Z  důvodu nesplnění informační povinnosti u textilních výrobků byl uložen zákaz prodeje výrobků do doby zjednání nápravy v celkové hodnotě 6 000 Kč. Ve dvou případech bude s kontrolovanou osobou zahájeno správní řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…