Česká obchodní inspekce: Plyšový slon na baterie může dítě popálit i udusit

17.01.2016 18:12

Inspektoři ČOI při dozorování trhu s hračkami zjistili, že je na českém trhu v nabídce pro spotřebitele hračka, která pro zejména dětské uživatele představuje vážné riziko poškození zdraví. Při laboratorních zkouškách zaměřených na bezpečnost výrobku došlo k nežádoucímu oteplení v oblasti baterie, což znamená, že může při manipulaci dítěte se slonem dojít k popálení kůže.

Česká obchodní inspekce: Plyšový slon na baterie může dítě popálit i udusit
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Během zkoušky se také odtrhl kovový jezdec zdrhovadla, po jehož bezděčném vdechnutí hrozí dítěti udušení. Kromě toho není přístup k baterii předepsaným způsobem zabezpečen, a je volně přístupný bez použití nástroje, pouze rozepnutím zipu. Česká obchodní inspekce distribuci plyšového slona zakázala a na základě uloženého opatření jej distributor stáhl z trhu. Tento výrobek byl jako nebezpečný nahlášen do systému RAPEX a informace o něm zveřejněny pod číslem INFO/233/15:

Slon plyšový na baterie

Item No:                            HY 10315

EAN:                                   8418868103153

Výrobce/dovozce:          neznámý Země původu:                 Čína

Příčiny nebezpečnosti

V průběhu zkoušky bylo zjištěno nežádoucí oteplení v oblasti baterie, což znamená, že při předpokládané manipulaci s hračkou může dojít ke zdravotním problémům - popálení kůže dětského uživatele. Dále se během zkoušky tahem odtrhl kovový jezdec zipu a vznikla malá část, která by mohla být bezděčně dítětem vdechnuta.

Dalším zjištěným nedostatkem je volně přístupný prostor pro uložení baterií bez použití nástroje, a to pouhým rozepnutím zdrhovadla na břiše hračky. Baterie jsou v otevřeném pouzdře, vloženém do měkkého výplňového materiálu uvnitř těla hračky.

Při běžném a předpokládaném způsobu užití výrobku lze předpokládat situaci, při které může dojít k ohrožení zdraví dítěte, a to bezděčným vdechnutím nebo spolknutím uvolněné malé části (jezdce zdrhovadla) s následkem zalknutí nebo udušení. V případě nadměrného oteplení může baterie také způsobit popáleniny kůže.

Česká obchodní inspekce prodej plyšového slona na baterie zakázala a následně distributor přijal opatření ke stažení nebezpečného výrobku z trhu. Po zpracování veškerých potřebných dokladů byl tento výrobek nahlášen do systému RAPEX a zveřejněn pod číslem notifikace INFO/0233/15.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…