Česká obchodní inspekce: Pozor na nákup vánočních řetězů

08.12.2019 18:30

Česká obchodní inspekce v rámci mezinárodní akce provedla kontroly zaměřené na bezpečnost elektrických světelných řetězů zakoupených v internetových obchodech. Zkontrolovala celkem 3 typy výrobků a nedostatky zjistila u 2 typů.

Česká obchodní inspekce: Pozor na nákup vánočních řetězů
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Česká obchodní inspekce se v minulém roce zúčastnila mezinárodní kontrolní akce „Christmas online market surveillance campaign 2018“, která byla zaměřena na bezpečnost elektrických světelných vánočních řetězů zakoupených v internetových obchodech. Cílem byla kontrola dodržování příslušných zákonů (viz zákony) u hospodářských subjektů, které dodávají dané výrobky na trh v České republice.

Inspektoři ČOI provedli 3 kontroly u různých hospodářských subjektů. Kontrolovány byly celkem 3 typy výrobků, které byly podrobeny testování ve vybrané  zkušebně TÜV SÜD Product Service GmbH -- Daimlerstraße 11 / 85748 Garching, SRN.  Zde bylo na základě technického testování zjištěno, že 2 typy byly nevyhovující po administrativní stránce, kdy nebylo v pořádku povinné značení a návody, které musí obsahovat bezpečnostní instrukce. Pouze 1 výrobek byl shledán vyhovujícím v úplném rozsahu.

Uložená opatření

V 1 případě uložila ČOI  pokutu formou příkazu na místě v celkové hodnotě 2 000 Kč. V 1 případě zakázala dodávání výrobku na trh, jelikož se jednalo o neodstranitelný nedostatek v informacích uváděných pouze výrobcem a v 1 případě uložila opatření spočívající v doplnění požadovaných informací.

Výsledky kontrolní akce zaměřené na vánoční světelné řetězy potvrzují, že se u většiny kontrolovaných výrobků vyskytují nedostatky jak technického, tak administrativního charakteru. Provedené kontroly naznačují, že je i nadále nutné v nich pokračovat a zabránit tak používání nevyhovujících zařízení s určitou mírou nebezpečí pro konečného spotřebitele.

Příslušné kontrolované zákony a nařízení:

  • Zákon č. 90/2016 Sb., o posuzování shody stanovených výrobků při jejich dodávání na trh, v platném znění
  • Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, v platném znění
  • Nařízení vlády č. 118/2016 Sb., o posuzování shody elektrických zařízení určených pro používání v určitých mezích napětí při jejich dodávání na trh (směrnice LVD 2014/35/EU) Nařízení vlády č. 117/2016 Sb., o posuzování shody výrobků z hlediska elektromagnetické kompatibility při jejich dodávání na trh (směrnice EMC 2014/30/EU)
  • Nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních (směrnice RoHS 2011/65/EU)
  • Nařízení EP a Rady č. 765/2008 - požadavky na akreditaci a dozor nad trhem týkající se uvádění výrobků na trh.

Podmínky pro výrobu prodlužovacích přívodů jsou stanoveny harmonizovanými normami:

  • ČSN EN 60598-1 ed. 6 Svítidla - Část 1: Obecné požadavky a zkoušky
  • ČSN EN 60598-2-20 ed. 3 Svítidla – Část 2-20: Zvláštní požadavky – Světelné řetězy
  • ČSN EN 61347-1 ed.3 Ovládací zařízení pro světelné zdroje - Část 1: Obecné a bezpečnostní požadavky
  • ČSN EN 61347-2-13 ed.2 Ovládací zařízení pro světelné zdroje - Část 2-13: Zvláštní požadavky na stejnosměrně nebo střídavě napájená elektronická ovládací zařízení pro LED moduly

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…