Česká obchodní inspekce: Při nákupu starožitností si ověřte, zda se jedná o legálně nabyté zboží

14.04.2018 16:24

Česká obchodní inspekce se v roce 2017 zaměřila na kontroly prodeje předmětů kulturní hodnoty a kulturních památek.

Česká obchodní inspekce: Při nákupu starožitností si ověřte, zda se jedná o legálně nabyté zboží
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Během dvou měsíců provedla kontroly v 71 starožitnictvích, prodejních galeriích, bazarech a dalších provozovnách, které nabízí starožitné zboží. Porušení právních předpisů zjistila ve 46 případech, což je téměř 65 % pochybení. Ze strany prodejců nejčastěji docházelo k nákupu nebo přijetí zboží bez toho, aby došlo k identifikace klienta, který toto zboží prodával „Za relativně krátkou dobu dvou měsíců, po které kontrolní akce probíhala, byl zjištěn poměrně vysoký počet porušení zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Z těchto důvodů plánuje Česká obchodní inspekce v těchto kontrolách pokračovat i v roce 2018,“ říká ředitel ČOI Mojmír Bezecný.       

Česká obchodní inspekce v období od 1. listopadu do 31. prosince 2017 uskutečnila kontrolní akci zaměřenou na dodržování podmínek při zprostředkování prodeje a prodeji předmětů kulturní hodnoty a kulturních památek ze strany povinných osob (zákon č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu). Kontroly byly zaměřeny na to, jakým způsobem tyto osoby dodržují zákonné povinnosti a zda ověřují, od koho předmět vykoupili.

Celkem bylo v rámci této kontrolní akce provedeno 71 kontrol a ve 46 případech bylo zjištěno porušení právních předpisů, což představuje 64,8 %.

Kontroly prodeje předmětů kulturní hodnoty – 2017

 

Inspektorát

Počet kontrol

 Kontroly se zjištěním

Zjištění v %

 
 

Středočeský a Hl. město Praha

11

9

81,8%

 

Jihočeský a Vysočina

9

1

11,1%

 

Plzeňský a Karlovarský

6

3

50,0%

 

Ústecký a Liberecký

14

5

35,7%

 

Královéhradecký a Pardubický

6

6

100,0%

 

Jihomoravský a Zlínský

17

17

100,0%

 

Olomoucký a Moravskoslezský

8

5

62,5%

 

Celkem

71

46

64,8%

 

Zjištěná porušení

Porušení zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu

  • ve 42 případech obchodník porušil povinnost identifikovat osobu, která mu prodala anebo předala kulturní památky, předměty kulturní hodnoty, použité zboží nebo zboží bez dokladu o jeho nabytí ke zprostředkování jejich prodeje (§ 7 odst. 2 písm. d) zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu)

Porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele

  • v 9 případech bylo porušena  povinnost prodávajícího u použitých nebo upravovaných výrobků, výrobků s vadou nebo výrobků, jejichž vlastnosti jsou jinak omezeny, vyznačit zřetelně tuto skutečnost v dokladu (§ 16 odst. 3)
  • v 8 případech byla porušena informační povinnost o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění reklamace (§ 13)
  • ve 4 případech bylo porušeno ustanovení, které vymezuje povinnost prodávajícího vydat spotřebiteli na jeho žádost doklad o zakoupení výrobku včetně stanovených náležitostí (§ 16 odst. 1)
  • v 1 případě se obchodník dopustil klamavého opomenutí (§ 4 odst. 4 v návaznosti na § 5a odst. 1)
  • ve 3 případech byla porušena povinnost prodávajícího informovat spotřebitele o ceně výrobků v souladu s cenovými předpisy (§ 12)
  • v 1 případě nebyla prodávajícím poskytnuta informace o subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů (§ 14 odst. 1)
  • v 1 případě prodávající nevydal spotřebiteli na jeho žádost písemné potvrzení o povinnostech reklamace, které jsou stanovené v § 2166 občanského zákoníku (§ 15 odst. 2)

Opatření

České obchodní inspekce pravomocně uložila v uvedeném období za porušení zákonů celkem 31 pokut v celkové hodnotě 65 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…