Česká obchodní inspekce: Prodej alkoholických nápojů mladistvým se potvrdil u tří z pěti kontrol

19.12.2021 10:49 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce kontrolovala ve 3. čtvrtletí 2021 zákaz prodeje alkoholických nápojů a tabákových výrobků osobám mladším 18 let.

Česká obchodní inspekce: Prodej alkoholických nápojů mladistvým se potvrdil u tří z pěti kontrol
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Dále zjišťovala, zda obchodníci dodržují zákon o spotřebních daních, povinném značení lihu, i zákon o ochraně spotřebitele. 

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17528 lidí
V této oblasti provedla 1 570 kontrol a u 674 kontrol zjistila porušení právních předpisů, což je téměř 50 %. Ke 101 kontrolám byly přizvány osoby mladší 18 let, z toho v 61 případech inspektoři ČOI zjistili prodej alkoholických nápojů mladistvým.

Česká obchodní inspekce provedla od 1. července do 30. září 2021 kontrolní akci zaměřenou na nabídku, prodej a skladování alkoholických nápojů a tabákových výrobků, bylinných výrobků určených ke kouření a elektronických cigaret, zejména na dodržování zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, zákona č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu, zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních a zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.

ČOI v tomto období uskutečnila celkem 1 570 kontrol a při 674 kontrolách zjistila porušení právních předpisů, což představuje 42,9 %. Porušení některého z ustanovení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek bylo zjištěno ve 126 případech.

Ke 101 kontrolám byly přizvány osoby mladší 18 let, z toho v 61 případech inspektoři ČOI zjistili prodej alkoholických nápojů mladistvým.

48 kontrol bylo provedeno za účasti Policie ČR a 7 kontrol ve spolupráci s příslušníky Hasičského záchranného sboru ČR.

Zjištěné nedostatky

Porušení některého z ustanovení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, bylo zjištěno ve 126 případech.

Z tohoto počtu bylo:

  • v 61 případech obchodníci prodali nebo podali alkoholický nápoj osobě mladší 18 let (§ 11 odst. 5)

  • v 41 případech prodejci neumístili na místech prodeje alkoholických nápojů pro spotřebitele zjevně viditelný text týkající se zákazu prodeje těchto nápojů osobám mladším 18 let, případně nebyl tento text pořízen v zákonem stanoveném provedení, tj. v českém jazyce, černými tiskacími písmeny na bílém podkladě o velikosti písmen nejméně 2 cm (§ 13 odst. 1)

  • v 11 případech prodávající prodali nebo podali tabákové výrobky, bylinné výrobky určené ke kouření a elektronické cigarety osobě mladší 18 let (bylo zjištěno porušení ustanovení § 3 odst. 4)

  • v 8 případech prodejce na místě prodeje tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření a elektronických cigaret neumístil pro spotřebitele zjevně viditelný text o zákazu prodeje tohoto zboží osobám mladším 18 let, případně nebyl tento text pořízen v zákonem stanoveném provedení, tj. v českém jazyce, černými tiskacími písmeny na bílém podkladě o velikosti písmen nejméně 2 cm (§ 5 odst. 2)

  • v 5 případech byla porušena další ustanovení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek

Porušení některého z ustanovení zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, bylo zjištěno ve 4 případech:

  • ve 2 případech byl zjištěn prodej cigaret konečnému spotřebiteli se slevou z ceny  jednotkového balení (§ 110 odst. 2)

  • v 1 případě byl porušen zákaz prodeje tabákových výrobků pouze v uzavřeném jednotkovém balení s neporušenou tabákovou nálepkou (§ 110 odst. 2)

  • v 1 případě byl zjištěn prodej cigaret konečnému spotřebiteli za cenu vyšší, než byla cena uvedená na tabákové nálepce (§ 112)

Porušení zákona č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu nebylo ve sledovaném období zjištěno.

Porušení některého z ustanovení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, bylo prokázáno celkem v 719 případech. Mezi nejčastější porušení (263 případů) patřilo neseznámení spotřebitele s cenou nabízených výrobků a poskytovaných služeb (§ 12); porušování zásad poctivosti prodeje (§ 3) bylo zjištěno v 243 případech a nevydání dokladu o zakoupení výrobků, ačkoli si o něj spotřebitel požádal nebo vydání dokladu bez potřebných náležitostí (§ 16) bylo zjištěno ve 104 případech. Porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele bylo zjištěno v menším počtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …