Česká obchodní inspekce: Tuleň s balónkem obsahuje příliš olova, stažení z trhu

01.10.2022 13:13 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je výrobek, který představuje vážné riziko. Jedná se o hračku na baterie tuleň s balónkem, model NO. LD – 128A

Česká obchodní inspekce: Tuleň s balónkem obsahuje příliš olova, stažení z trhu
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce zjistila na trhu nebezpečnou hračku na baterie 3 x 1,5 V ve tvaru tuleně s balónkem, materiál hračky plast a kov. Hračka je zabalena v papírové krabici, na které jsou uvedeny informace. Hračka není vhodná pro děti do 3 let.

Zkušební laboratoř potvrdila významnou neshodu s požadavky nařízení vlády č. 481/2012 Sb., o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních (směrnice 2011/65/EU – RoHS). Na pájeném spoji uvnitř hračky bylo zjištěno mnohonásobné překročení obsahu olova až na hodnotu 68,9 % oproti povolené limitní hodnotě 0,1 %. Nedodržení požadavků platné legislativy představuje vážné environmentální riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí. Dále ČOI zjistila, že výrobek není opatřen kompletní identifikací výrobce a dovozce a další informace a upozornění nebyly uvedeny v českém jazyce, tím výrobek nesplňuje požadavky  nařízení vlády č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky.  

Česká obchodní inspekce z důvodu zamezení dalšího výskytu totožných výrobků na trhu, uložila distributorovi ochranné opatření (§ 18a odst. 4 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky), kterým je stažení výše jmenovaného výrobku z trhu. Výrobek byl nahlášen do systému rychlé výměny informací o nebezpečných nepotravinářských výrobcích Safety Gate.

Informace o výrobku:
Hračka na baterie „Stunt Sea Lion“
Značka:     DIDAI
Číslo modelu:  NO.LD.-128A
EAN:     5961177000000
Číslo výrobní série:   neuvedeno

Výrobce: MADE IN CHINA
Dovozce: neuveden
Původ výrobku: Čína

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…