Česká obchodní inspekce: V červnu nevyhověl jeden vzorek nafty a jeden vzorek benzinu

16.08.2022 7:34 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce kontrolovala jakost pohonných hmot v červnu 2022. Celkem odebrala 212 vzorků a stanoveným jakostním požadavkům nevyhověly 2 kontrolované vzorky pohonných hmot.

Česká obchodní inspekce: V červnu nevyhověl jeden vzorek nafty a jeden vzorek benzinu
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce pokračovala v kontrolách kvality pohonných hmot i v červnu 2022. V tomto měsíci odebrala na čerpacích stanicích v celé ČR celkem 212 vzorků pohonných hmot.  Stanoveným jakostním požadavkům nevyhověly 2 kontrolované vzorky – 1 vzorek motorového benzinu a 1 vzorek motorové nafty.

Oproti květnu bylo v měsíci červnu zaznamenáno zhoršení, jelikož v květnu nevyhověl 1 odebraný vzorek LPG.

Vzorky FAME, směsné motorové nafty, motorové nafty B10, motorové nafty s vysokým obsahem FAME, parafinické motorové nafty, bio-CNG, LNG, bio-LNG a ethanolu E85, vzhledem k vývoji na trhu s pohonnými hmotami nebyly v červnu odebrány.

Automobilové benziny

Českou obchodní inspekcí bylo v červnu 2022 odebráno a kontrolováno celkem 83 vzorků automobilových benzinů. Z tohoto počtu odebraných vzorků nesplnil 1 vzorek jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolovaný vzorek nevyhověl v jakostním parametru „tlak par“, kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla 74,9 kPa (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření je 60,9 kPa). Ostatní kontrolované a analyzované vzorky automobilových benzinů splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 228+A1/Z1/O2 – Motorová paliva – Bezolovnaté automobilové benziny – Technické požadavky a metody zkoušení.

V souvislosti s rozkolísaností trhu v důsledku současné krize Česká obchodní inspekce vzala do úvahy stav existujících zásob automobilového benzinu u výrobce, distributorů a na čerpacích stanicích a toleruje v období od 22. 5. 2022 do 30. 6. 2022 hodnotu parametru „tlak par“ v rozmezí 45 - 70 kPa a takové motorové benziny považuje z hlediska tohoto parametru za nezávadné.

Motorové nafty

V  červnu 2022 Česká obchodní inspekce odebrala a kontrolovala celkem 103 vzorků motorové nafty. Z tohoto počtu odebraných a kontrolovaných vzorků nesplnil 1 vzorek  jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolovaný vzorek motorové nafty nevyhověl v jakostním parametru „oxidační stabilita“, kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla 649 g/m3 (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření je 33 g/m3). Ostatní kontrolované a analyzované vzorky motorové nafty splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 590+A1 – Motorová paliva - Motorové nafty – Technické požadavky a metody zkoušení v souvislosti s požadavky vyhlášky 516/2020 Sb., o požadavcích na pohonné hmoty a provedení některých dalších ustanovení zákona o pohonných hmotách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…