Česká obchodní inspekce: V červnu nevyhověl jeden vzorek nafty a jeden vzorek benzinu

16.08.2022 7:34 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce kontrolovala jakost pohonných hmot v červnu 2022. Celkem odebrala 212 vzorků a stanoveným jakostním požadavkům nevyhověly 2 kontrolované vzorky pohonných hmot.

Česká obchodní inspekce: V červnu nevyhověl jeden vzorek nafty a jeden vzorek benzinu
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce pokračovala v kontrolách kvality pohonných hmot i v červnu 2022. V tomto měsíci odebrala na čerpacích stanicích v celé ČR celkem 212 vzorků pohonných hmot.  Stanoveným jakostním požadavkům nevyhověly 2 kontrolované vzorky – 1 vzorek motorového benzinu a 1 vzorek motorové nafty.

Oproti květnu bylo v měsíci červnu zaznamenáno zhoršení, jelikož v květnu nevyhověl 1 odebraný vzorek LPG.

Vzorky FAME, směsné motorové nafty, motorové nafty B10, motorové nafty s vysokým obsahem FAME, parafinické motorové nafty, bio-CNG, LNG, bio-LNG a ethanolu E85, vzhledem k vývoji na trhu s pohonnými hmotami nebyly v červnu odebrány.

Automobilové benziny

Českou obchodní inspekcí bylo v červnu 2022 odebráno a kontrolováno celkem 83 vzorků automobilových benzinů. Z tohoto počtu odebraných vzorků nesplnil 1 vzorek jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolovaný vzorek nevyhověl v jakostním parametru „tlak par“, kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla 74,9 kPa (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření je 60,9 kPa). Ostatní kontrolované a analyzované vzorky automobilových benzinů splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 228+A1/Z1/O2 – Motorová paliva – Bezolovnaté automobilové benziny – Technické požadavky a metody zkoušení.

V souvislosti s rozkolísaností trhu v důsledku současné krize Česká obchodní inspekce vzala do úvahy stav existujících zásob automobilového benzinu u výrobce, distributorů a na čerpacích stanicích a toleruje v období od 22. 5. 2022 do 30. 6. 2022 hodnotu parametru „tlak par“ v rozmezí 45 - 70 kPa a takové motorové benziny považuje z hlediska tohoto parametru za nezávadné.

Motorové nafty

V  červnu 2022 Česká obchodní inspekce odebrala a kontrolovala celkem 103 vzorků motorové nafty. Z tohoto počtu odebraných a kontrolovaných vzorků nesplnil 1 vzorek  jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolovaný vzorek motorové nafty nevyhověl v jakostním parametru „oxidační stabilita“, kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla 649 g/m3 (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření je 33 g/m3). Ostatní kontrolované a analyzované vzorky motorové nafty splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 590+A1 – Motorová paliva - Motorové nafty – Technické požadavky a metody zkoušení v souvislosti s požadavky vyhlášky 516/2020 Sb., o požadavcích na pohonné hmoty a provedení některých dalších ustanovení zákona o pohonných hmotách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …