Česká obchodní inspekce: V lednu nevyhověly dva kontrolované vzorky pohonných hmot

13.03.2022 16:11 | Tisková zpráva

Česká obchodní inspekce kontrolovala v lednu jakost pohonných hmot. Celkem odebrala 198 vzorků a požadovaným jakostním parametrům nevyhověly 2 vzorky nafty.

Česká obchodní inspekce: V lednu nevyhověly dva kontrolované vzorky pohonných hmot
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce kontrolovala v lednu jakost pohonných hmot na čerpacích stanicích v celé ČR. Odebrala a zkontrolovala 198 vzorků pohonných hmot a 2 vzorky nevyhověly stanoveným jakostním požadavkům.
Oproti prosinci 2021 došlo ke zhoršení, jelikož v prosinci nevyhověl jeden vzorek pohonných hmot (LPG).

Vzorky FAME, směsné motorové nafty, motorové nafty B10, motorové nafty s vysokým obsahem FAME, parafinické motorové nafty, bio-CNG, LNG, bio-LNG a ethanolu E85, vzhledem k vývoji na trhu s pohonnými hmotami nebyly v lednu odebrány.

Motorové nafty

V měsíci lednu 2022 Česká obchodní inspekce odebrala a kontrolovala celkem 95 vzorků motorové nafty. Z tohoto počtu odebraných a kontrolovaných vzorků nesplnily 2 vzorky jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolované vzorky motorové nafty nevyhověly v jakostním parametru „bod vzplanutí“, kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla v jednom případě 34,5 °C a v druhém případě 41,0 °C (minimální hodnota při zahrnutí nejistoty měření je 53,0°C). V případě druhého nevyhovujícího zjištění se jednalo o ověřovací rozbor po provedeném závozu novou pohonnou hmotou na stejné čerpací stanici. Druhý ověřovací rozbor stejného paliva po opětovném závozu již byl bez zjištěné závady. Ostatní kontrolované a analyzované vzorky motorové nafty splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 590+A1 – Motorová paliva - Motorové nafty – Technické požadavky a metody zkoušení v souvislosti s požadavky vyhlášky č. 516/2020 Sb., o požadavcích na pohonné hmoty a provedení některých dalších ustanovení zákona o pohonných hmotách.

Biopaliva v pohonných hmotách

Ve sledovaném období byl kontrolován obsah methylesterů mastných kyselin u 95 vzorků motorové nafty. Obsah ethanolu v motorových benzinech byl zkontrolován u 76 vzorků. Laboratorními rozbory nebylo zjištěno překročení přípustné horní hranice obsahu biosložek u odebraných vzorků sledovaných motorových paliv.
Výsledky kontroly jakosti pohonných hmot podle inspektorátů:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…