Česká obchodní inspekce: V listopadu nevyhověly dva vzorky PHM

28.12.2017 11:50

Česká obchodní inspekce i v měsíci listopadu 2017 prováděla pravidelnou kontrolu jakosti pohonných hmot. Z celkového počtu 240 vzorků PHM nevyhověly jakostním požadavkům dva odebrané vzorky.

Česká obchodní inspekce: V listopadu nevyhověly dva vzorky PHM
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Česká obchodní inspekce pravidelně sleduje a monitoruje jakost pohonných hmot na celém území ČR. V listopadu 2017 provedla odběr 240 vzorků PHM a stanoveným jakostním požadavkům nevyhověl jeden vzorek benzinu a jeden vzorek nafty, což představuje 0,8% nevyhovujících vzorků.

Oproti měsíci říjnu došlo v měsíci listopadu ke zhoršení jakosti odebraných vzorků pohonných hmot, kdy v měsíci říjnu vyhověly všechny odebrané a kontrolované vzorky.

Automobilové benziny

Českou obchodní inspekcí bylo ve sledovaném období - listopad 2017 odebráno a kontrolováno celkem 97 vzorků automobilových benzinů. Z tohoto počtu odebraných vzorků nesplnil 1 vzorek jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolovaný vzorek nevyhověl v jakostním parametru „Destilace – konec destilace“. Naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla 246,9°C (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření 214,0 °C).

Motorové nafty

Českou obchodní inspekcí bylo v listopadu 2017 odebráno a kontrolováno celkem 114 vzorků motorové nafty. Z tohoto počtu odebraných vzorků nesplnil 1 vzorek jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolovaný vzorek motorové nafty nevyhověl v jakostním parametru „Bod vzplanutí“, kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla ?20,0°C (minimální hodnota při zahrnutí nejistoty měření 53,0 °C).

Biopaliva v pohonných hmotách

Ve sledovaném období byl kontrolován obsah methylesterů mastných kyselin u 114 vzorků motorové nafty. Obsah ethanolu v automobilových benzinech byl zkontrolován u 97 vzorků. Laboratorními rozbory nebylo zjištěno překročení přípustné horní hranice obsahu biosložek u odebraných vzorků sledovaných motorových paliv.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce v měsíci listopadu 2017 uložila ve dvou případech zákaz prodeje pohonné hmoty, která nesplňovala požadavky na jakost a složení stanovené prováděcím právním předpisem, zvláštními právními předpisy a českými technickými normami. Opatření bylo vydáno na 3 151,00 l automobilového benzinu BA 95 Super v hodnotě 93 427,15 Kč a 1 862,00 l motorové nafty v hodnotě 54 835,90 Kč.

Výsledky kontroly jakosti pohonných hmot podle inspektorátů:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…