Česká obchodní inspekce: V srpnu nevyhověl jeden vzorek benzinu

08.10.2020 22:11

Česká obchodní inspekce pokračovala v monitoringu kvality jakosti pohonných hmot. V srpnu odebrala 256 vzorků pohonných hmot a stanoveným jakostním požadavkům nevyhověl 1 vzorek.

Česká obchodní inspekce: V srpnu nevyhověl jeden vzorek benzinu
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce prováděla v srpnu na celém území ČR kontrolu jakosti pohonných hmot. Dle ustanovení § 3 odst. 1 zákona č. 311/2006 Sb., o pohonných hmotách, bylo odebráno a kontrolováno 256 vzorků pohonných hmot. Stanoveným jakostním požadavků nevyhověl jeden vzorek automobilového benzinu, což představuje 0,4 % nevyhovujících vzorků. V celkovém hodnocení a porovnání jakosti odebraných vzorků v srpnu oproti měsíci červenci nenastala změna, jelikož v červenci byl také zjištěn jeden nevyhovující vzorek automobilového benzinu.

Vzorky směsného paliva SMN 30 a FAME vzhledem k vývoji na trhu s pohonnými hmotami nebyly v měsíci srpnu 2020 odebrány.

Automobilové benziny

Českou obchodní inspekcí bylo v měsíci srpnu 2020 odebráno a kontrolováno celkem 101 vzorků automobilových benzinů. Z tohoto počtu odebraných vzorků nesplnil 1 vzorek jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolovaný vzorek nevyhověl v jakostním parametru „tlak par“, kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla 67,8 kPa (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření 60,9 kPa). Ostatní kontrolované a analyzované vzorky automobilových benzinů splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 228+A1/Z1/O1 – Motorová paliva – Bezolovnaté automobilové benziny – Technické požadavky a metody zkoušení.

Biopaliva v pohonných hmotách

Ve sledovaném období byl kontrolován obsah methylesterů mastných kyselin u 127 vzorků
motorové nafty. Obsah ethanolu v automobilových benzinech byl zkontrolován u 101 vzorků. Laboratorními rozbory nebylo zjištěno překročení přípustné horní hranice obsahu biosložek
u odebraných vzorků sledovaných motorových paliv.

Výsledky kontroly jakosti pohonných hmot podle inspektorátů:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…