Česká obchodní inspekce: Výsledky kontrol pracovních rukavic

24.03.2019 8:31

Česká obchodní inspekce provedla v minulém roce celostátní kontrolní akci, zaměřenou na pracovní rukavice s kůží, které jsou důležitým osobním ochranným prostředkem, běžně používaným při práci. ČOI u 40 hospodářských subjektů zkontrolovala 59 typů výrobků. Nedostatky byly zjištěny u 28 typů, což je 47 procent.

Česká obchodní inspekce: Výsledky kontrol pracovních rukavic
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

„Přínosem této celostátní kontrolní akce byla skutečnost, že osoby odpovědné za bezpečnost kontrolovaných výrobků provedly nápravná opatření k zajištění odstranění zjištěných nedostatků. Přesto, vzhledem k poměrně vysokému procentu zjištěných nedostatků, budou kontroly ochranných rukavic proti mechanickým rizikům pokračovat v roce 2019,“ říká ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala 59 typů pracovních rukavic s kůží u 40 hospodářských subjektů. Kontroly byly provedeny u 37 distributorů a třech výrobců.

Cílem této celostátní akce bylo prověřit plnění povinností stanovených zákonem č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, dále nařízení vlády č. 21/2003 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na osobní ochranné prostředky při uvádění těchto výrobků na trh.

Inspektoři ČOI především prověřovali, zda kontrolované výrobky splňují technické požadavky uvedených právních předpisů. V rámci této akce kontrolovali značení výrobků, průvodní dokumentaci a prohlášení o shodě. Součástí kontrolní akce byl i odběr vzorků výrobků a posouzení jejich vlastností akreditovanou zkušební laboratoří. Za tímto účelem bylo odebráno 14 vzorků výrobků, u kterých se laboratorním posouzením zjišťovalo, zda splňují požadované technické parametry. Stanoveným požadavkům vyhověly pouze dva výrobky.

U pracovních rukavic byla zjištěna nižší třída ochrany oproti výrobcem deklarované třídě ochrany například v odolnosti proti řezu čepelí, proti propíchnutí nebo proti oděru. Jeden vzorek rukavic také překročil přípustnou hranici obsahu šestimocného chromu, který byl obsažen v kůži rukavic. Tímto zjištěním představuje daný produkt pro jeho uživatele vážné zdravotní riziko.

Celkem nesplňovalo požadavky, stanovené obecně závaznými právními a technickými předpisy, 28 typů výrobků. Kromě výše uvedených technických nedostatků byly zjištěny nedostatky, týkající se povinného značení (9 typů rukavic), identifikace výrobce (2 typy rukavic) a povinného umístění označení CE (2 typy rukavic). Dále chyběly návody k použití (7 typů rukavic) nebo byl návod k použití neúplný (11 typů rukavic).

Česká obchodní inspekce za porušení výše uvedených nedostatků zatím uložila pravomocně 17 pokut v celkové hodnotě 54 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…