Česká obchodní inspekce kontrolovala geoblocking

02.01.2020 11:16

Česká obchodní inspekce Jihomoravského a Zlínského kraje kontrolovala dodržování novely zákona o ochraně spotřebitele, která platí od léta 2019 a reaguje na nové evropské nařízení zakazující blokování nákupů podle země kupujícího, tzv. geoblocking. ČOI provedla kontroly 5 internetových obchodů, které působí v zahraničí na zahraničních doménách a nedostatky zjistila u 3 z nich.

Česká obchodní inspekce kontrolovala geoblocking
Foto: coi.cz
Popisek: Česká obchodní inspekce - logo

Česká obchodní inspekce Jihomoravského a Zlínského kraje vyhodnotila kontroly zaměřené na geoblocking. Inspektor v roli spotřebitele provedl objednávku, kde vyplnil fakturační údaje na adresu v České republice. Doručovací adresa bylo místo v zahraniční zemi, které odpovídalo doméně předmětného e-shopu. Ve dvou případech byla objednávka odeslána, obchodníkem obratem potvrzena na uvedenou e-mailovou adresu. U třech internetových obchodů byl obchodníkem omezen přístup spotřebitele k on-line rozhraní z důvodů souvisejících s místem bydliště nebo místem usazení spotřebitele. Spotřebiteli nebylo umožněno uskutečnit objednávku s fakturační adresou v České republice.

Toto jednání nasvědčuje porušení právních předpisů (čl. 3 odst. 1 nařízení (EU) 2018/302 Evropského parlamentu a Rady ze dne 28. února, ust. 24 odst. 8 písm. d) zákona č. 634/1992, Sb., o ochraně spotřebitele. Se třemi podnikateli, u nichž bylo zjištěno porušení zákona, bude zahájeno řízení o přestupku.

Geoblocking - 4. července 2019 podepsal prezident novelu zákona o ochraně spotřebitele, která reaguje na nové evropské nařízení zakazující blokování nákupů podle země kupujícího, tzv. geoblocking. Vládní předloha upravuje zákon tak, aby odpovídal požadavkům unijního nařízení. Jejím cílem je zajistit, aby spotřebitelé, kteří chtějí nakupovat zboží a služby v jiné zemi EU, ať už on-line nebo osobně, nebyli diskriminováni, pokud jde o přístup ke zboží či službám, cenu, podmínky prodeje či platební podmínky. Výjimkou jsou případy, kdy je to opodstatněno z důvodů, jako je DPH nebo určité právní předpisy na ochranu veřejného zájmu.

Nařízení EU, které platí od roku 2018, se týká řešení neoprávněného zeměpisného blokování a dalších forem diskriminace založených na státní příslušnosti, místě bydliště či místě usazení zákazníků. Platit začalo v prosinci. Nařízení obyvatelům členských států unie rozšiřuje přístup k zahraničním nákupům produktů, aniž je internetová stránka zablokuje nebo potenciální zákazníky automaticky přesměruje na jiný web kvůli jejich státní příslušnosti, místu bydliště nebo dočasnému pobytu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…