Česká obchodní inspekce kontrolovala obchody a restaurace ve Svitavách

13.12.2018 18:17

Česká obchodní inspekce pro Královéhradecký a Pardubický kraj provedla mimořádnou kontrolní akci zaměřenou na obchody a restaurace ve Svitavách.

Česká obchodní inspekce kontrolovala obchody a restaurace ve Svitavách
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Uskutečnila 24 kontrol a porušení právních předpisů zjistila v 9 případech. Obchodníci nejčastěji porušovali zákon o ochraně spotřebitele, kdy například neuváděli měrné ceny u balených výrobků, nesprávně účtovali nebo v jednom případě také prodávali padělky.

Česká obchodní inspekce Královéhradeckého a Pardubického kraje uskutečnila ve Svitavách 24 kontrol. Zaměřila se na maloobchodní prodejny a restaurační provozovny. Zároveň provedla u 3 čerpacích stanic odběry 5 vzorků pohonných hmot. U všech odebraných vzorku PHM neshledala porušení jakostních požadavků.

ČOI při kontrolách zjistila, že v 9 provozovnách nebyly dodrženy právní předpisy. Jednalo se o porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, dále zákona č. 477/2001, o obalech.

Nejčastěji obchodníci nedodržovali zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, kdy neseznámili spotřebitele s konečnou platnou cenou, neuvedli měrné ceny u balených potravinářských výrobků nebo nesprávně účtovali např. krmivo pro zvířata o 2 Kč v neprospěch spotřebitele.  Inspektoři ČOI v 1 případě také objevili nabídku a prodej výrobků porušující některá práva duševního vlastnictví. Jednalo se o padělky 60 párů obuvi ochranné známky SALOMON v hodnotě originálů cca 100 000 Kč.

„ČOI na místě uložila 8 pokut příkazem na místě v celkové hodnotě 15 500 korun. S jednou osobou bude zahájeno správní řízení. Dále byl vydán zákaz prodeje na 552 kusů výrobků v celkové hodnotě 9 127 korun,“ říká k výsledkům kontrol ředitel Inspektorátu ČOI pro Královehradecký a Pardubický kraj František Švihlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…