Česká obchodní inspekce na Hatích odhalila padělky za 45 milionů korun

17.09.2015 16:01

Na to, že nejen třináctka je nešťastné číslo, zřejmě uvěří trhovci z tržnice ASIA BAZAR na Hatích u Znojma, o jejichž zboží projevili v průběhu 11. a 12. září zvýšený zájem inspektoři České obchodní inspekce.

Česká obchodní inspekce na Hatích odhalila padělky za 45 milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Nejen že neprodali připravené padělky, ale zboží jim bylo zabráno a čeká je správní řízení za zakázané užívání klamavých obchodních praktik. V rámci mimořádné kontroly nabídky, prodeje a skladování zboží porušujícího některá práva duševního vlastnictví bylo ve 34 vytipovaných stáncích zajištěno celkem 4146 kusů padělků textilních oděvů, obuvi, galanterie a hraček, jejichž hodnota vyčíslená v ceně originálů by přesáhla 45 milionů korun. „Za úspěchem této kontrolní akce stojí její bezchybná příprava a utajení cíle kontroly až do poslední chvíle. Předčasnému uzavření vytipovaných prodejních míst se podařilo zabránit přítomností několika inspektorů na tržišti ještě před příjezdem hlavní kontrolní skupiny. Předpokládám, že i další kontroly se zaměřením na padělky budou díky pečlivé přípravě stejně efektivní,“ komentoval výsledek úspěšné akce Karel Havlíček, ředitel inspektorátu ČOI pro Jihomoravský a Zlínský kraj.  

Mimořádná kontrolní akce inspektorátu ČOI se sídlem v Brně, která proběhla ve dnech 11. a 12. září 2015 v tržnici ASIA BAZAR na Hatích, byly zaměřená na dodržování zákona o ochraně spotřebitele, zejména na prodej, nabídku a skladování výrobků, porušujících některá práva duševního vlastnictví, byla také mimořádně úspěšná. Zkontrolovaných stánků bylo celkem 34 a zajištěno bylo 4146 kusů padělků textilních oděvů, obuvi, galanterie a hraček. Zajištěny byly falzifikáty značek Michael Kors, Louis Vuitton, Burberry, Converse, padělky hodinek Rolex, Patek, Omega, Hublot a Ice Watch i dalších několika desítek značek. Hodnota zajištěného zboží, vyčíslená v ceně originálů, představovala 45 169 928 Kč.

Po identifikaci prodávajících a vypracování odborných posudků, potvrzujících zajištění padělků chráněných značek, bude s kontrolovanými subjekty zahájeno správní řízení, ve kterém bude rozhodnuto o výši pokuty, propadnutí zboží a jeho následné likvidaci, případně o předání k humanitárním účelům.

Po oba dny, kdy kontrolní akce probíhala, se na ní podílelo 20 jihomoravských inspektorů ČOI, 10 inspektorů inspektorátu  ČOI pro Plzeňský a Karlovarský kraj, příslušníci Celní správy, a také 4 zbožíznalci, přizvaní ke kontrole zástupkyní majitelů práv k ochranným známkám pro Českou republiku, Markétou Shubik.

Přípravou i realizaci této kontrolní akce zajišťovali oba ředitelé zúčastněných inspektorátů ČOI a také ředitel Celního úřadu pro Jihomoravský kraj. Její příprava probíhala v maximálním utajována a o místě a zaměření kontrol nebyli do poslední chvíle informováni inspektoři ČOI ani zasahující příslušníci Celní správy. Účel výjezdu sdělili vedoucí pracovníci všem zúčastněným až těsně před zahájením akce. Ani vlastní kontrola však neprobíhala stejně jako v předchozích případech. Tentokrát bylo již před spuštěním vlastní kontroly 10 inspektorů v prostorách tržnice připraveno zabránit uzavření prodejních prostor, kde měla proběhnout kontrola. Tímto způsobem se v minulosti řadě stánkařů úspěšně dařilo kontrole vyhnout. Tentokrát byla snaha prodávajících neúspěšná a umožnila inspektorům nejen zajistit padělky, ale také identifkovat osoby, které se na jejich prodeji podílely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…