Česká obchodní inspekce varuje před nebezpečným puzzle v podobě koníka

19.07.2015 21:03

Inspektoři České obchodní inspekce při monitorování trhu s hračkami narazili na výrobek, který představuje zejména pro nejmenší děti vážné riziko poškození zdraví. Nebezpečí hrozí při hře s dřevěnou skládačkou koníka, jejíž některé příliš malé části by dítě mohlo při vložení do úst snadno vdechnout nebo spolknout.

Česká obchodní inspekce varuje před nebezpečným puzzle v podobě koníka
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

To by mohlo při nešťastné souhře náhod vést k zablokování dýchacích cest, případně k poranění vnitřních orgánů. Vzhledem k vysoké míře rizika byla tato hračka po zpracování podkladů nahlášena do systému RAPEX.

Česká obchodní inspekce zjistila, že na trhu ČR je v nabídce pro spotřebitele výrobek, který hlavně pro děti představuje riziko. Jde o výrobek:

Puzzle dřevěné – Koník

Item:  No: 2069-10

EAN: 8761000050953

Výrobce: neznámý

Dovozce: O. K. STAR, s.r.o.

Dřevěný koník – nebezpečné puzzle na trhu

Příčiny nebezpečnosti

Při zkoušce se celkem 8 dílků puzzle z 26 vešlo bez problému do zkušebního válce pro malé části, což znamená, že při běžném a předpokládaném způsobu užití výrobku je možné, že při hře nastane situace, kdy může dojít ke zranění dítěte vdechnutím nebo spolknutím dílku skládačky a následně k dušení nebo vnitřnímu poranění dítěte. Vzhledem k absenci, jakýchkoli výstražných upozornění na obsah malých částí, může kupující tuto skládanku považovat za vhodnou pro děti do tří let.

Přijatá opatření

Česká obchodní inspekce prodej této nebezpečné hračky zakázala a následně distributor na základě uloženého opatření stáhl výrobek z trhu. Dřevěná skládačka koníka byla po kompletním zpracování dokladů nahlášena kontaktnímu bodu na MPO ke zveřejnění v databázi nebezpečných výrobků RAPEX.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ v I. čtvrtletí vydělal 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

10:04 ČEZ v I. čtvrtletí vydělal 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl v I. čtvrtletí 40,3 mld. Kč, což znamená meziroční nárůst …